Prof. dr. Mahira Jahić za Faktor: Deset najčešćih pitanja koja se ustručavate postaviti ginekologu

Kada dođu na pregled mnoge žene, zbog straha od odgovora, ali i stida, ustručavaju se postavljati neka pitanja ginekologu. Ovo je deset najčešćih.

Jahić: Prisustvo HPV detektirano je u više od 95 posto slučajeva invazivnog karcinoma
Jahić: Prisustvo HPV detektirano je u više od 95 posto slučajeva invazivnog karcinoma

1. Povremeno mi “pobjegne” urin. Je li to normalno?

- Problemi sa mokrenjem dva puta su češći kod žena starije dobi, najčešće iznad 60 godina života. Povremeno „bježanje“ urina javlja se i tokom trudnoće, pri kašljanju, kihanju, skakanju ili određenim kretnjama. Kada nevoljno oticanje mokraće postane učestalo, ljekar postavlja dijagnozu - urinarna inkontinencija. Najčešći uzroci ovog problema su urinarne infekcije, slabost mišićnog dna, usljed porođaja, i starenje (kod poroda zbog rastezanja vagine može doći do oštećenja okolnih mišića, a u starosti manjak estrogena također može uzrokovati slabljenje mišića dna zdjelice). Problem se može liječiti na više načina - medikamentoznim putem, neoperacijskim i operacijskim postupcima.

2. Otkriven mi je Humani papilloma virus HPV. Znači li to da ću oboljeti od karcinoma vrata maternice?

- Infekcija HPV-om smatra se najvažnijim događajem u etiologiji invazivnog karcinoma grlića maternice. Prisustvo HPV detektirano je u više od 95 posto slučajeva invazivnog karcinoma. Virus je označen definitivnim karcinogenom, a cervikalni karcinom seksualno prenosivom bolešću. Međutim, iako je HPV neophodan faktor za nastanak cervikalnog karcinoma, on sam nije dovoljan. Postoje kofaktori ili faktori rizika koji su potrebni kako bi nastao karcinom.

3. Imam policistične jajnike. Hoću li moći ostati trudna?

- Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod žena reprodukcijske dobi. Manifestira se nizom simptoma od kojih su najčešći poremećaj ovulacije, povećano stvaranje androgena i ultrazvukom nađen policistični izgled jajnika.

Glavni simptom sindroma su neredovni menstrualni ciklusi radi hormonskog disbalansa. To je razlog neredovnih ovulacija, a samim tim žena teže ostaje u drugom stanju. S obzirom na to da postoje lakši i teži poremećaji, savjetuje se detaljna ginekološka obrada.

4. U menopauzi sam. Mogu li ostati u drugom stanju?

- Menopauza je period u životu žene kada ona nije više u stanju rađati djecu. Razlog su promjene hormona u tijelu. Menopauza se najčešće javlja između 48. i 50. godine života. Međutim, postoji određeni broj žena koje u klimaks ulaze vrlo rano, oko 42. i 43, pa čak i prije 40. godine. Menopauza se smatra završenom kada žena nije imala menstruaciju cijelu godinu. Budući da je to proces koji se događa tokom nekoliko godina, podijeljena je u dvije faze. Perimenopauza je period kada počinju simptomi, ali još žena ima menstrualni ciklus. Može trajati četiri do pet godina. Za ženu koja 12 mjeseci nije imala menstruaciju kažemo da je u postmenopauzi.

5. Imam 30 godina. Izostala mi je menstruacija, a test na trudnoću je negativan? Jesam li u menopauzi?

- Izostanak menstruacije može se javiti zbog niza uzroka. Neki od njih su uobičajeni i normalni, poput trudnoće, dojenja i menopauze. Izostanak menstruacije, uz negativan test na trudnoću u tim godinama, može nastupiti radi: korištenja kontracepcijskih pilula, antipsihotika, antidepresiva, stresa, pretjeranog vježbanja, gubitka tjelesne težine, problema sa hormonima (jajnici, tiroidna žlijezda, hipofiza), upalnih promjena genitalija, posljedice kiretaže. Menopauza u tom periodu rijetka je pojava. Ako tada nastupi, zove se rana menopauza, a moguća je kod hirurškog odstranjenja jajnika, usljed zračenja kao dijela liječenja malignih bolesti i prestanka funkcije jajnika uzrokovane različitim lijekovima.

6. Mjesečnicu prate jaki bolovi. Imam li možda endometriozu?

- Bolna menstruacija ili dismenoreja je problem koji pogađa većinu ženske populacije u bilo kom uzrastu. Smatra se da 50 do 90 posto žena u jednom periodu menstrualne aktivnosti ima dismenoreje. Tegobe su najčešće u ranoj mladosti, da bi se kasnije, pogotovo nakon porođaja, polako smanjivale. U najvećem broju slučajeva, pregledom i dodatnim ispitivanjima, ne nalazimo organski uzrok dismenoreji, pa tada govorimo o primarnoj dismenoreji. Tada je objašnjavamo funkcionalnim uzrocima - prirodnim procesima koji se odvijaju na kraju menstruacijskog ciklusa.

Zbog pada nivoa hormona na kraju ciklusa, dolazi do stezanja krvnih sudova i nedovoljne prehranjenosti endometrija. To je praćeno oslobađanjem velikih količina prostaglandina tipa F2 alfa, hemijskog medijatora, koji izaziva snažne kontrakcije (grčeve) maternice. Primarna dismenoreja obično se javlja oko 20. godine života. Ozbiljnija forma pogađa oko 15 posto mladih žena. Vjeruje se da je dismenoreja tipična za ovulatorne cikluse. Radi se o ciklusima u kojima se oslobađa jajna ćelija i u kojima je moguća trudnoća.

Sekundarna dismenoreja podrazumijeva organsku bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija. Najčešći organski razlozi su endometrioza, polip maternice, miom, suženje grlića maternice i njegove malformacije ili priraslice u maloj karlici. Endometrioza veoma je često povezana sa bolom u maloj karlici koja se s vremenom povećava. Ginekološki pregled presudan je u dijagnozi.

7. Spolni odnos sa partnerom prati bol. Je li to normalno?

- Bolovi tokom spolnog odnosa ili dispareunija nisu normalna pojava, a uzroci su različiti. Bol tokom odnosa može se javiti usljed nedovoljne vlažnosti genitalija, upalnih promjena u području genitalija, grča vaginalnog mišića, određenih bolesti i stanja poput endometrioze, mioma maternice, ciste na jajnicima, predhodnih operacija na genitalijama, psihičkih problema, ali i prethodnog seksualnog zlostavljanja.

8. Sumnjam da me partner vara. Koje testove za spolno prenosive bolesti trebam uraditi?

- Spolno prenosive bolesti važan su problem u svijetu i kod nas, kako zbog velike učestalosti, tako i zbog mogućih trajnih posljedica po opće i reproduktivno zdravlje. Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose direktnim kontaktom tokom spolnog odnosa sa inficirane na zdravu osobu. Najvažnije spolno prenosive bolesti su one uzrokovane virusima i to: virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji je uzročnik AIDS-a, virusom genitalnog herpesa, humanim papiloma te virusima koji uzrokuju hepatitis B i C. Najraširenija bakterijska spolno prenosiva infekcija uzrokovana je bakterijom Chlamydia trachomatis. Najčešće se preporučuje testiranje na prethodno navedene uzročnike spolno prenosivih bolesti.

9. Kako riješiti problem vaginalne suhoće?

- Suhoća vagine je neugodan osjećaj. Obično se primijeti tokom seksualnog odnosa, koji je praćen bolom. Najčešći uzrok je promjena hormona. Vaginalna suhoća obično se javlja u menopauzi, tokom trudnoće i dojenja, kao i kod žena koje konzumiraju alkohol i nikotin. Urinarna infekcija, infekcija HPV ili vaginalna kandidijaza također mogu uzrokovati ovu promjenu. Rješenje problema je u pronalasku uzroka i njegovom liječenju. Korištenje lubrikanata olakšava tegobe.

10. Koliko često trebam ići na ginekološki pregled ako ne osjećam nikakve tegobe i ako je menstruacija uredna?

- Ženama u reproduktivnom periodu preporučuje se pregled ginekologa jednom godišnje ukoliko je sve uredu. Sadržaj tog pregleda podrazumijeva ginekološki, ultrazvučni pregled genitalija i PAPA test.