open-navfaktor-logo
search
Preživio "kolonu smrti"
Progon koji traje 25 godina: SIPA u Špionici uhapsila Behudina Husića iz "srebreničke trojke"
Behudina Husića jutros su u Špionici kod Srebrenika, po potjernici Okružnog suda u Bijeljini, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje Faktor od članova Husićeve porodice.
14.09.2021. u 10:33
get url
text
Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš

Riječ je o čovjeku koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na po 20 godina zatvora.

Na gotovo identičan način Nedžad Hasić je također uhapšen u Tinji kod Srebrenika, 26. novembra prošle godine, a u pritvoru Općinskog suda u Bijeljini proveo je sedam mjeseci.

Kako saznajemo, Behudin Husić uhapšen je jutros u 7 sati dok je pio kafu na benzinskoj pumpi u Špionici kod Srebrenika. On je sproveden u Regionalni centar SIPA-e u Tuzli, a u toku je pretres njegove porodične kuće u Špionici.

Nedžad Hasić i Behudin Husić su sve ove godine mirno živjeli u okolini Srebrenika, dok je njihov sapatnik iz bijeljinskog procesa Ahmo Harbaš dobio azil u Švicarskoj, što je vjerovatno jedini razlog zbog kojeg i on nije uhapšen. Švicarska je ranije odbila njegovo izručenje bez garancija da će mu biti suđeno na području Federacije Bosne i Hercegovine ili na nivou Suda BiH, a ne pred sudovima Republike Srpske, što dovoljno govori.

Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu trojci osuđenoj na po 20 godina zatvora. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.