Ponedjeljak, 19.10.2020.
h

Promocija knjige "50 godina bh. pop-rocka" Amira Misirlića: Dokument o počecima i razvoju muzičke scene u BiH

Dva su se bitna događaja desila sada već daleke 1967. godine, zbog koji su u knjizi "50 godina bosanskohercegovačkog pop-rocka" obvrađeni posljednjih pet dekada sarajevske i bh. pop i rock scene. Prema riječima autora ove knjige Amira Misirlića, prvi je što je te godine nastala prva vokalno instrumentalna rock kompozicija u BiH, ali i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a to je "Pružam ruke" legendarnih Indexa.

- U aprilu te iste 1967. godine održan je prvi festival zabavne muzike u Sarajevu, "Vaš šlager sezone". Esad Arnautalić se od 1962 godine borio da pokrene ovaj festival. U to doba je postojala nepisana podjela da je Ljubljana "zadužena" za klasičnu muziku, Beograd za folk, odnosno narodnu, a Zagreb za zabavnu muziku, uključujući pop i rock. Zbog toga su svi govorili zašto će Sarajevu uopće festival, kada već postoje festivali u Splitu, Zagrebu, Opatiji i Beogradu. Utoliko je pobjeda Esada Arnautalića bila veća, kada se izborio da se pokrene "Vaš šlager sezone". Upravo zbog ova dva bitna događaja sam odlučio da kao početnu godinu za ovu knjigu – istakao je Misirlić.

Obraćajući se okupljenima na promociji knjige, njen autor je napomenuo da pop i rock scena u BiH nije značajna samo kao kulturološki fenomen. Prema njegovim riječima, diskografija je u BiH bila treća izvozna grana u međurepubličkoj trgovinskoj razmjeni u okviru bivše zajedničke države.

Osim toga, osamdesetih godina prošlog vijeka pop i rok scena bivše SFRJ, na kojoj su u samom vrhu bili izvođači i grupe iz BiH, bila je najznačajnija u svijetu nakon anglosaksonske.

- Zbog toga se mi moramo sjećati svih tih autora i izvođača, ponositi se njima i ne smijemo dozvoliti da se oni zaborave – dodao je Misirlić.

Napomenuo je i da bi, po uzoru na Art kuću sevdaha, u Sarajevu trebalo otvoriti i muzej pop i rock muzike, kako bi se za buduće generacije sačuvalo sjećanje na najznačajnije autore i trenutke u ovoj oblasti kulturne scene u našoj zemlji.

O samoj knjizi, ali i o počecima sarajevske pop i rok scene govorila je i novinarka i muzičarka Vesna Andree Zaimović. Kazala je kako ova knjiga predstavlja jedan značajan dokument o kulturi ovih prostora, te dodala kako bi se o sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj pop i rok sceni trebalo učiti u školama u okviru predmeta muzičko obrazovanje.

- O onome što se dešavalo u Sarajevu u oblasti pop i rock muzike danas se pišu ozbiljni naučni radovi u svijetu, a sarajevska pop i rock scena ulazi u svjetsku muzičku historiju – dodala je Andree Zaimović.

Podsjetila je i na vrijeme kada je nastajala sarajevska pop i rock scena kazavši kako su muzičari tada, slušajući preko noći Radio Luksemburg "skidali" i uvježbavali svjetske hitove, koje su izvodili na igrankama.

Vrijedi napomenuti da je Amir Misirlić možda i najznačajnije novinarsko ime u BiH, ali i na prostoru bivše Jugoslavije u oblasti pop i rock muzike. Prije ove izdao je knjigu o istoj temtici "Prvi bh. pop rock leksikon", monografiju o Bijelom dugmetu, prvi tom knjige "Soundtrack vremena", te roman "Kupi mi kupine". Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova iz oblasti popularne muzike.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh