Nedjelja, 03.03.2024.
h

Promovirana monografija o Drugom korpusu ARBiH: Zapis o herojima i braniteljima najveće slobodne teritorije

U Bosnaskom kulturnom centru Tuzla danas je održana svečana akademija povodom obilježavanja 25. godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

U okviru svečanosti održana je i promocija monografije o Drugom korpusu Armije RBiH čiji su autori prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Velika sala BKC-a bila je premala da primi sve zainteresirane, koji su na početku mogli vidjeti defile zastava naše armije i policije, a potom interpretaciju himne BiH, koju je izveo orkestar harmonika Srednje muzičke škole Tuzla.

- Jedan dobar, patriotski osjećaj, činio je Drugi korpus bude jedan od najorganizovanijih. Imamo trajnu obavezu da se sjećamo naših šehida i poginulih boraca, da im odajemo počast i da obilježavamo značajne datume - istakao je Salko Bukvarević ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH.

Drugi korpus Armije RBiH branio je najveću teritoriju tokom agresije na našu zemlju, a kroz jedinice ove vojne formacije prošlo je 168.400 boraca. U zoni odgovornosti 2. korpusa oslobođeno je 1.297 kilometara kvadratnih teritorije, kao i prvi grad tokom agresija na BiH, Kalesija.

- Istraživanje i pisanje monografije trajalo je otprilike dvije godine. Koristili smo domaće, strane izvore, izvore prvog reda, kao i literaturu iz BiH, regiona i Zapadne Evrope. Mislim da smo dali historiju Drugog korpusa, ali to nije historija za sva vremena. Drugi korpus je bio najveći u sklopu Armije RBiH i nije moguće na 580 stranica napisati sve ono što je urađeno u periodu od 1992. do 1995. godine. U monografiji smo dali jedan kontinuitet državnosti BiH, prikazali agresiju na BiH, precizno objasnili kako je nastao Drugi korpus, obradili sve jedinice, dakle 45 brigada i sve prištabske jedinice - kaže prof. dr. Sead Selimović, jedan od autora monografije o Drugom korpusu.

On je istakao da je Drugi korpus dao i trećinu odbrambeno-oslobodilačkog rata, a to su Mehdin Hodžić, zvani Kapetan Senad, Hajrudin Mešić, zvani Kapetan Hajro i Nesib Malkić.

- Pored toga dali smo i jedno poglavlje sjećanja savremenika na Drugi korpus, prije svega komandanata, ali i predstavnika civilnih vlasti i vjerskih zajednica. Dali smo i prikaz ratnih zločina na području sjeveroistočne Bosne, uključujući i genocid u Srebrenici, sa osvrtom na ulogu međunarodne zajednice. Naravno, ostaje prostor da se svaka od brigada posebno historijski obradi - kaže profesor Selimović.

Autor monografije prof. dr. Izet Šabotić ističe da je Drugi korpus dao veliki doprinos kada je u pitanji odbrana velikog broja strateški važnih lokacija u vrijeme agresije na BiH.

- Pokušali smo dati objektivnu sliku kada je u pitanju uloga Drugog korpusa u odbrani BiH. Jedna od vrijednosti naše monografije je to što se ona zasniva na relevantnim historijskim izvorima. Druga bitna stvar je da su otvorena neka važna pitanja i stvoren osnova da daljanja istraživanja i pisanje monografija o drugim jedinicama i pojedincima - kaže profesor Šabotić.

Monografija je crvene boje koja simbolizira krv prolivenu za slobodu. Jedinice Drugog korpusa u odbrani naše zemlje dale su 10.235 poginulih boraca i čak 452 nosioca najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh