Propada banka koja je Dodiku dala kredit za vilu u Beogradu

Objavljeno: 08.03.17 u 09:10

Pavlović banka iz Bijeljine imala je u prošloj godini gubitak od 17,2 miliona KM, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja ove banke za 2016. godinu.

Dodik u Pavlović banci uzeo kredit za vilu u Beogradu FOTO: ARHIV
Dodik u Pavlović banci uzeo kredit za vilu u Beogradu FOTO: ARHIV

To ukazuje da ova banka ide putem propalih Bobar banke i Banke Srpske, odnosno da će biti treća propala banka u RS-u u kratkom periodu. Banka je 2015. godine ostvarila dobit od 425.000 KM. Mediji u RS-u su ranije pisali da je Pavlović banka na korak od propasti, a ovaj izvještaj mogao bi biti potvrda toga.

Prema ranijim izvještajima, banka je mjesecima bila češće nelikvidna nego likvidna, ali su vlasti RS-a nekako uspijevale da spriječe njen pad.

Pad Pavlović banke bio bi novi udar na bankarski sektor RS-a. Podsjetimo da Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju Pavlović banka, koji se odnosi na davanje kredita predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku za kupovinu vile u Beogradu.

Nakon što je vlasnik banke Slobodan Pavlović bio uhapšen u sklopu istrage o ovom slučaju, iz banke je naglo povučeno oko deset miliona KM depozita, piše biznisinfo.ba.

Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke

Osim toga, Pavlović banka je u problemima i zbog loših kredita. Da stvar bude gora njih ne vraćaju iste one firme koje su već u propast odvele Bobar banku. To su u analizi ustanovili nezavisni revizori.