open-navfaktor-logo
search
Kako je potpisan ugovor
Proslava Nove godine u Sarajevu ipak će koštati više od 400.000 KM, u cifru od 350.000 nije bio uračunat PDV
Grad Sarajevo će u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo za doček Nove godine izdvojiti 350.000 KM, a Sarajlije će zabavljati bend Dubioza kolektiv. Ali to nije cjelokupan iznos koji će biti plaćen iz budžeta.
21.09.2022. u 14:22
get url
text

Ugovor je, prema riječima gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, već potpisan, a u tih 350 hiljada KM pored nastupa Dubioze kolektiv uključena je i produkcija, vatromet, bina i ostali propratni troškovi.

Međutim, ugovor koji je potpisan i sredstva koja su izdvojena za doček Nove godine donose niz pitanja, koja su još uvijek bez konkretnog odgovora.

Prema našim saznanjima, Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS dostavljena je prijava u kojoj se traži da se ispita da li je potpisani ugovor u vrijednosti od 350 hiljada KM sproveden mimo Zakona o javnim nabavkama BiH.

Grad Sarajevo će učestvovati u ovom projektu sa 250 hiljada KM, dok će Turistička zajednica uzeti učešće od 100 hiljada KM, što je ukupno 350 hiljada KM. Takav sporazum između Grada Sarajeva i Turističke zajednice KS potpisali su gradonačelnica Benjamina Karić i direktor Turističke zajednice Kenan Magoda, a zanimljivo je to da u prijavi koju su nadležne institucije dobile stoji da je Karić potpisala ugovor sa firmom Linden d.o.o. u iznosu od 350 hiljada KM prije nego što je sa Magodom potpisala sporazum.

VEZANI TEKST - Nova godina sa Dubiozom kolektiv iz budžeta će biti plaćena 350.000 KM, a sa Merlinom 2017. plaćena 250.000
 

U prijavi se navodi da je Karić takvim činom prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je potpisala ugovor u trenutku kada nije imala osigurana sredstva, s obzirom da je ugovor sa Turističkom zajednicom potpisan nakon toga.

U iznos od 350 hiljada KM koji je izdvojen za doček Nove godine nije uračunat PDV, potvrđeno je za Faktor, što znači da će cjelokupni iznos biti veći od ove cifre i premašit će 400.000 KM. Osim toga, u cijenu nije uračunata promocija događaja, što je potvrdila javno i sama gradonačelnica Karić.

Ovo će do sada biti najskuplji doček Nove godine. Poređenja radi, novogodišnji doček 2017. godine kada je nastupao Dino Merlin koštao je poreske obveznike 250 hiljada KM sa PDV-om.

Svi detalji oko proslave Nove godine u Sarajevu bit će saopćeni na press konferenciji koja je zakazana za petak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.