open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Protesti građana ispred OHR-a: Ne, Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo građansku BiH!
Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održani su protesti neformalne grupe građana protiv nametnutih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik Christian Schmidt objavio na noć izbora, 2. oktobra.
24.10.2022. u 17:03
get url
text

Poruka nekoliko hiljada građana koji su se okupili je ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena, a zahtijevali su i da visoki predstavnik primi građane i organizatore na sastanak.

{$galerijaFotografija}

Građani koji su se okupili na protestima su izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Ispred zgrade OHR-a postavljena je zaštitna ograda i prustne su jake policijske snage. 

- Ne smijemo dozvoliti više nikada 1992. godinu, ni politički ni oružano - jedna je od poruka upućenih sa protesta. 

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu BiH, građansku BiH", "Schmidt, ostavka"...

- Ovdje smo zbog nametanja izmjena izbornog zakona na silu. Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podjela, stvaranje tzv. trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti - poručio je sa govornice Nihad Aličković. 

- Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa. Ovo je naša domovina, a naša domovina je crvena linija. Mi ne moramo uopće biti posebno stručno spremni ni stručnjaci iz ustavnog ili međunarodnog prava da bismo razumjeli da se odluke visokog predstavnika ne odnose na prostor čitave BiH. I sada mi treba stidljivo da govorimo o tome. Nećemo tako, dosta je više. Ove odluke se ne odnose se na kantone sa hrvatskom većinom, ili RS, otiđite tamo da vidite koliko tamo ima države. Ovo danas je skup građana koji vole svoju domovinu. Ja sam Bošnjak, i ponosan na tu činjenicu. Prema popisu iz 2013. godine Bošnjaka je više od 50 posto, i mi hoćemo građansku državu. Ne sporimo da neke odluke nisu poboljšale neke stvari, ali kada vidimo reakcije eksperata, i iz Evrope, da vrlo zabrinuto gledaju na odluke visokog predstavnika, da one idu na štetu građanske države, zar mi treba da šutimo na to. Ne! Ne dolazi u obzir - poručio je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegirača Federacije Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da slučajno ako bi se neko usudio baciti kamenčić ili petardu na OHR, "mi ćemo ga hapsiti, a ne naša policija". 

- Na ovakve skupove se uvijek može ubaciti neko ko će takvo što uraditi, ali mi to nećemo dozvoliti - rekao je Aganović. 

Aganović je dalje kazao da je "Schmidt otkad je preuzeo dužnost, imao obavezu nekoliko puta da reaguje i zaustavi otvorene pozive na secesiju, rušenje države". 

- Obrnuto su došla rješenja koja cementiraju etničke podjele i daju ekskluzivitet onim politikama koje prijete. Kome to prijetite vi? Građanima BiH? Nama prijetite? Pa samo je Bog sila iznad građana BiH - naglasio je on. 

Protesti ispred OHRa, 24.10.2022.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.