Srijeda, 27.09.2023.

Protestna šetnja "Dokle više": Nećemo raditi za sadaku

Protestnom šetnjom pod nazivom "Dokle više", koja je krenula ispred sjedišta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) iskazali su nezadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o radu.

Sindikalisti su poručili da nadležne insitucije konačno moraju imati sluha za radničku populaciju. Naglasili su da SSSBiH nije učestvovao u ovim aktivnostima te da nije dao saglasnost na bilo kakvom ekonomsko-socijalnom vijeću, da ovakav Zakon o radu ide u parlamentarnu proceduru. Imaju brojne zamjerke na predloženi dokument, smatraju da se ide naruku poslodavcima, a da će radnici eventualnim usvajanjem izmjena Zakona o radu pasti u njihovu nemilost i postati moderni robovi. 

- Nećemo raditi za sadaku. Zar nije dosta pet godina devastacije radničkih prava. Zar će Vlada FBiH u tehničkom mandatu usvojiti sramotan Zakon o radu kojim će od radnika napraviti moderne robove - kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, dok su prisutni sindikalisti pištaljkama i sirenama stvarali veliku buku ispred zgrade Vlade FBiH.

Šetnja, koja je organizovana u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, završena je ispred Parlamenta FBiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh