Protiv Hopovca je i zvanično podignuta optužnica, potvrđeno je danas Faktoru u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. On se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica se, nezvanično, odnosi na slučaj iz prošle godine kada je po naredbi Općinskog suda u Bihaću od 9. februara 2022. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, SIPA izvršila pretres u Ministarstvu obazovanja USK, na čijem je čelu bio Hopovac.

VEZANI TEKST - SDP opet "briljira": Profesor fizičkog za ministra MUP-a, Mijatović i dalje kandidat, ali za ministra obrta i razvoja

Tokom pretresa izuzeta je izuzeta dokumentacija, kako su mediji tada javili, u cilju istrage protiv ministra Almina Hopovca za kojeg su postojali osnovi sumnje da je zloupotrijebio položaj i nije sa rukovodeće funkcije razriješio uposlenika Ministarstva Damira Redžića, što je naloženo presudom u slučaju "Vozač".

- Navedenu istražnu radnju Tužilaštvo provodi zbog postojanja osnova sumnje da je ministar u Vladi USK protivno pravosnažnoj presudi Općinskog suda u Bihaću kojom je Damiru Redžiću izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva aktivnosti i funkcije na rukovodećim pozicijama upravo u tom Ministarstvu rasporedio na rukovodeće poslove a potom i posljednjim rješenjem prenio ovlaštenja u rukovođenju koja su iz nadležnosti Ministarstva -  kazali su tada iz Tužilaštva USK. 

Redžić, zbog kojeg se vodila istraga protiv Hopovca, jedan je od trojice uhapšenih u oktobru 2020. godine, koje je Tužilaštvo teretilo da su namještali polaganje vozačkih ispita.