Subota, 21.05.2022.
h

Provedeno istraživanje: Koliko Bošnjaka, Srba i Hrvata smatra BiH svojom državom

S tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država” u potpunosti se slaže 44,7 posto ispitanih građana BiH, dok se uglavnom slaže 28,9 posto.

Uglavnom se ne slaže 13,2 posto ispitanika, a uopće se ne slaže 7,2 posto.

Na ovo pitanje nije odgovorilo šest posto građana BiH, podaci su istraživanja banjalučke agencije o tome da li i u kojoj mjeri građani Bosnu i Hercegovinu percipiraju kao svoju državu.

- Među Hrvatima nalazimo 31 posto onih koji se u potpunosti slažu s tvrdnjom da je "Bosna i Hercegovina moja država", dok se 44 posto uglavnom slaže. Uglavnom se ne slaže 15,5 posto Hrvata, dok se jedan posto uopće ne slaže – piše u saopćenju.

S tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država”, potpuno se slaže 70,5 posto Bošnjaka, dok se 22,1 posto uglavnom slaže. Ne slaže se tri posto Bošnjaka, dok se 0,5 posto uopće ne slaže.

Da je “Bosna i Hercegovina moja država” potpuno se slaže 9,5 posto Srba, dok se 34,1 posto uglavnom slaže. S ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 28,5 posto Srba, dok se njih 20 posto uopće ne slaže.

Navodi se da je ukupno ispitano 1.500 građana tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3 posto).

Istraživanje je realizovano od 5. do 15. aprila ove godine za potrebe ove agencije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh