open-navfaktor-logo
search
Donacija Srbije
Prve količine vakcina protiv koronavirusa stigle u ZDK
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) preuzeo je danas od službenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH prve količine vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca, koje su FBiH donirane od strane Vlade i države Srbije.
09.03.2021. u 14:01
get url
text

- Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro (srijeda) biti distribuirane u domove zdravlja u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa Covid-pozitivnim pacijentima - istakao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta.

On navodi da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvo vakcinisanje oko trećine zainteresovanih.

- Nadamo se da će ubrzo biti osigurane i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici - navodi Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra srijeda ili preksutra četvrtak, a dinamiku određuju ustanove na terenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.