Posljednji slučaj koronavirusa registrovan u Bosni i Hercegovini, tačnije u Goraždu, je direktorica fabrike Ginex u Goraždu Munevera Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji. Direktorica je bila u kontaktu sa ranije zaraženim osobama iz Konjica koji su prošle sedmice bili na skupu koji je organizirala Tvornica namjenske industrije Igman, gdje je bilo prisutno skoro 200 ljudi.

- U ovom trenutku bitno je da ostanemo hladne glave, ali maksimalno odgovorni. Prva mjera koja se treba poduzeti je da se identificiraju svi koji su bili u kontaktu sa osobom čiji je nalaz potvrđen da bi se oni smjesta stavili u 14-dnevnu izolaciju, a sigurno će i osobe koje su sa njima bile u kontaktu trebati izolirati. To je nešto što je neminovno, a koliki je to broj osoba, to će se morati utvrditi – naglasio je on.

Dr. Čengić je naglasio da ne mora značiti da će doći do masovnog razbolijevanja

- Mobilni tim Doma zdravlja Goražde je išao da uzme uzorak za testiranje od pacijentice i ona je bar do danas (četvrtak)  bila asimptomatska, znači nije imala nikakve simptome. Bila je afebrilna i nije imala ni povišenu temperaturu i ne mora značiti da će se razviti klinička slika ni kod nje ni kod osoba koje su bile s njom u kontaktu, ali se mjere izolacije moraju poduzeti - kategoričan je Čengić.

Dodao je da će u izolaciju ići i mobilni tim Doma zdravlja koji je uzimao uzorak.

- Članovi mobilnog tima, iako raspolažemo sa skromnom opremom, bili su propisno zaštićeni, ali ipak ćemo ih poslati u izolaciju – dodao je on.

Uputio je apel osobama koje su bile u kontaktu sa pacijenticom kojoj je potvrđen koronavirus da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo BPK ili Operativnom centru BPK na broj 121.