open-navfaktor-logo
search
Brojni benefiti
Prvo mjesto u Ligi nacija donosi mnogo: Plasman među elitu, baraž za EURO i drugi šešir u kvalifikacijama
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak ima priliku da eventualnom pobjedom protiv Crne Gore osigura prvo mjesto u grupi B3 Lige nacija.
20.09.2022. u 11:35
get url
text

Zmajevi uoči posljednjeg kola imaju osam, Crna Gora sedam Finska četiri, a Rumunija tri boda.

Puni plijen protiv Crnogoraca bi uoči posljednjeg kola odveo Zmajeve na nedostižna četiri boda prednosti u odnosu na Crnu Goru.

Prvo mjesto u Ligi nacija donosi i brojne benefite. Pored mjesta u A Ligi nacija za naredni ciklus, među evropskom elitom i automatskog plasmana u baraž, BiH bi osvajanjem grupe dobila još jednu povoljnost.

U Frankfurtu će 9. oktobra biti održan žrijeb kvalifikacija za EURO 2024., a šeširi uoči žrijebanja će se određivati na osnovu plasmana u Ligi nacija.

Selekcije iz sadašnje A Lige nacija bit će raspoređene u prvom i drugom šeširu, a četiri pozicije u drugom šeširu rezervisana su za pobjednike četiri grupe B Lige nacija.

To znači da bi se Zmajevi pobjedom protiv Crne Gore našli u drugom šeširu i mogli bi očekivati povoljniji žrijeb uoči starta kvalifikacija planiranih za mart 2023. godine.

Fudbaleri BiH u ponedjeljak su počeli pripreme za ključne mečeve, a selektor Ivaylo Petev suočio s s problemima zbog povreda Luke Menala, Anela Ahmedhodžića i Radeta Krunića. Naknadno su pozvani Kenan Kodro i Dario Šarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.