Prvo na suđenje šefu, pa sve ostalo: Kako funkcioneri SBB-a pravdaju izostanak s posla?

Objavljeno: 11.01.17 u 16:45 Autor: A. Šarenkapa

Prisustvo ročištima na suđenju Fahrudina Radončića je, po svemu sudeći, postalo dio redovnog posla ministara iz redova stranke na čijem je on čelu. Tako je, poput svakog predanog "vojnika stranke" i ministar Vesko Drljača prisustvovao Radončićevom suđenju i danas, umjesto da obavlja redovne dužnosti iz svog resora.

Portparol SBB-a Omer Čevra nam je potvrdio da je Drljača otišao na ročište Radončiću na Sud BiH, a uostalom ministra su vidjeli i svi ostali koji su prisustvovali današnjem suđenju

Zaintrigirani ovim odgovorom, kontaktirali smo Drljačin ministarski kabinet u Sarajevu, želeći pitati kako namjerava pravdati cjelodnevni boravak u sudnici umjesto na svom radnom mjestu. Međutim, njegova saradnica, koja se nije predstavila, nam je kazala da je Drljača zapravo na sjednici Kolegija Doma naroda, što se ispostavilo netačnim. 

Dilemu gdje je Drljača gotovo cijeli dan otklonila je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, kazavši nam da sjednica Kolegija još nije ni počela.

Inače, Drljaču smo pokušali kontaktirati povodom sjednice Doma naroda, koja je zakazana za 12. januar i na kojoj bi se trebalo raspravljati o prijedlogu novog zakona o PIO/MIO FBiH. Ovaj zakon predstavlja jedan od ključnih reformskih zakona, koji treba donijeti korjenite promjene sistema penzionog osiguranja.

Međutim, kako bi narod kazao "sve ima preče od prečeg", pa je tako i za ministra važnije prisustvo suđenju "poslovično strpljivom, ali energičnom Radončiću" nego da se bavi problemima iz svog resora.

Da ne bude zabune, građanin Drljača može raditi šta želi, ali ne i ministar Drljača, kojeg plaćaju porezni obveznici. U radno vrijeme Vesko Drljača je prije svega ministar, a "titulu" građanina i stranačkog aktiviste može nositi samo izvan radnog vremena.

Inače, današnjem ročištu u Sudu BiH već tradicionalno su prisustvovali brojni članovi Radončićeve stranke ali i drugi SBB-ovi ministri, među kojima su osim Drljače, bili i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić...