open-navfaktor-logo
search
Žuta tabija
Pucnjem iz topa u Sarajevu obilježen početak mubarek mjeseca ramazana
Akšamskim ezanom i pucnjem iz topa sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničen je početak mubarek mjeseca Ramazana, svetog mjeseca za sve muslimane širom svijeta.
01.04.2022. u 19:21
get url
text

Na tabiji je večeras veliki broj mališana koji su u organizaciji Udruženja majki Brižne ruke krenuli sa čaršije prema tabiji gdje su pustili balone i počastili se slatkišima.

Sreću povodom nastupanja ovog odabranog mjeseca nisu krili ni mališani, njihovi roditelji, kao ni ostali građani koji su večeras na tabiji dočekali pucanj topa.

{$galerijaFotografija}

Mubarek mjesec ramazan je vrijeme koje muslimani provode ustezajući se od hrane, pića i drugih užitaka od zore do zalaska sunca, a kako bi se približili Stvoritelju, ispunili njegove zapovijedi i zavrijedili obećanu nagradu, džennet.

Tokom ramazan uče se mukabele u većini džamija, klanjaju teravije, organiziraju predavanja te iftari.

Prethodnih godina zbog pandemije koronavirusa vjerski život tokom ramazana je bio ograničen pa su vjernici ovaj ramazan dočekali sa velikom srećom i zadovojstvom jer im neće biti uskraćeni vjerski obredi.

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, svete knjige muslimana.

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r. a., Allahov Poslanik, a. s., otkrio nam je slijedeću istinu: "Kad nastupi mjesec ramazan, otvore se vrata Dženneta, a zaključaju se vrata Džehennema, a šejtani se sputaju".

Ibadet posta je jedan od ibadeta kojima se rob najbrže približava svome Gospodaru, jer ibadetom posta rob zadobiva poseban magfiret (oprost grijeha), kojim se mogu anulirati svi prethodni grijesi.

Ebu Hurejre, r.a., nam također prenosi velike riječi Allahovoga Poslanika, a.s., "Ko isposti mjesec ramazan čvrsto vjerujući i želeći Allahovu nagradu i Njegovo zadovoljstvo, bit će mu oprošteni raniji grijesi".

Djeca, baloni, Ramazan, 01.04.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.