open-navfaktor-logo
search
Ahatović analizira
Putin je postavio zamku na Balkanu, Zapad može skupo koštati što šuti na naoružavanje Srbije i RS-a
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je za Happy TV navode da se pripadnici plaćeničke grupe Wagner nalaze u Srbiji i da na prostoru Srbije jačaju svoj utjecaj, kao i navodni poziv Rusije Srbima da ratuju za nju.
18.01.2023. u 07:45
get url
text

- To je notorna laž! Mi smo primili svakog čovjeka iz Ruske Federacije, njihov jezik je ovdje prihvaćen. Sve države su se usaglasile sa 35 deklaracija protiv Rusije, sve osim Srbije. Ali nije fer da zovu bilo koga u Wagner. Srpski zakon zabranjuje Srbima da ratuju na prostoru Rusije i Ukrajine. A što to radite Srbiji? A što zovete iz Wagnera bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim propisima – rekao je Vučić.

Početkom decembra prošle godine Wagner grupa, ruska privatna plaćenička vojno-sigurnosna kompanija pod patronatom ruske obavještajne službe FSB, objavila je na Telegramu da je u Srbiji formiran njen "rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orlovi", odnosno kancelarija za regrutaciju i obuku. Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je Wagner grupa, čiji je vlasnik Yevgeny Prigozhin, ruski oligarh blizak Kremlju.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Faktor kaže da je Vučić u intervjuu za Happy TV, u cijelosti posmatran, samo još jednom potvrdio da je "Srbija zarobljena u političkim zabludama svoje uloge na Balkanu iz 19. i ranog 20. stoljeća".

- Njihov svenacionalni velikodržavni projekt uključuje i Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu jer to nisu autohtone države. To su za njih otomanski kolonijalni prostori koji su neopravdano uskraćeni Srbiji u procesu njene nacionalne emancipacije i stvaranja kneževine i kasnije Kraljevine Srbije. Tim političkim vizijama kojima vjetar u leđa daje i Srpska pravoslavna crkva, Srbija drži Balkan zarobljenim i u 21. stoljeću što je samo po sebi dekadentno.

Vučić kao i većina javnosti i političkog establišmenta u Srbiji i RS-u potpuno zanemaruje činjenicu da kako bi se ta vizija ostvarila, Srbija nije prezala da u agresivnim ratovima 90-ih silom pokuša da zaokruži sve zemlje u kojima žive Srbi i u tom procesu prema presudama Haškog tribunala išlo se namjerno na genocid nad Bošnjacima, a kasnije i nad kosovskim Albancima. Kao rezultat tih agresivnih ratova i genocida koje je Srbija vodila sa susjedima u Dejtonu je pravno verifikovan jedino bh. entitet RS i sada se traže načini da se on, potpuno etnički očišćen genocidom, nakon 150 godina imperijalnih pretenzija Srbije nad Bosnom i Hercegovinom prisjedini matici. Pomoć i razumijevanje za tu nebuloznu politiku Beograd sada traži od Zapada, odnosno od SAD-a, a i od Moskve preko novootvorene kancelarije Putinovih SS trupa u Ukrajini zloglasnog Wagnera, što Vučić negira. U tom kontekstu se da gledati na poziv Dodika da se Srbi okupe pod istim krovom. Dakle, radi se o koordiniranoj politici iz Beograda kojoj je glavni sponzor Vladimir Vladimirovič Putin koji je za to dobio i odlikovanje našeg entiteta RS - pojašnjava Ahatović.  

VEZANI TEKST - "Za koga i koje ratove Srbija priprema svoju vojsku i zvecka oružjem"

Nadalje, analizirajući Vučićevu uznemirujuću istinu: "Kada niste vojno jaki, onda ste ništa".

- Valjda ova rečenica dovoljno govori o katastrofalno lošoj i popustljivoj politici međunarodne zajednice prema Srbiji od koje prave ponovo glavnog policajca u regionu. Šta to znači i šta je to nama saopćio Aleksandar Vučić? Srbija pored ostale moderne ratne tehnike u koju je od 2015. uloženo oko 5,5 milijardi eura ima 290 tenkova u naoružanju. Dakle imaju više tenkova u operativnoj upotrebi nego zajedno Hrvatska, BiH, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Bugarska pride. Da li nas to treba uplašiti? Usporedite s tim brojevima podatak da je Armija RBiH tek pred kraj rata uspjela da u naoružanju posjeduje 50-ak tenkova uglavnom otetih na svom teritoriju u direktnom sukobu tokom agresije SRJ i Hrvatske na RBiH. Od svih tih zarobljenih tenkova Armija RBiH je mogla priuštiti upotrebu svega desetak tenkova u oslobodilačkim operacijama 1995. sa saveznicima u kojima je oslobođeno 800 km2 teritorije od agresora koji je i tada imao najmanje 15 i više tenkovskih bataljona (između 420 i 330 tenkova), koje je imao cijeli rat - navodi naš sagovornik. 

Naglašava da je evidentno, a i rat u Ukrajini sada to pokazuje, da je tenk, iako zastario koncept, i dalje oružje pobjede, ako se pravilno koristi.

- Vidimo da se ovih dana zapadu žuri da Ukrajini dostavi veći broj modernih zapadnih tenkova kako bi što prije pošli s obukom i uveli ih u naoružanje, ne bi li u kratkom roku Rusima zadali udarac na bojištu koji će ih natjerati na pregovore pod nepovoljnim uvjetima. Istovremeno isti taj Zapad godinama tolerira, a u posljednje vrijeme i podržava Srbiju i njene teritorijalne aspiracije. Time apsolutno daju podršku ruskom lijevom krilu na Balkanu u slučaju nastavka napredovanja Putina nakon Ukrajine kroz Evropu jer on sada ratuje sa NATO-om. Zapad općenito može skupo koštati mirno promatranje procesa naoružavanja kako Srbije tako i entiteta RS ako ikada ruske divizije dopru do Dunava što je Putinov dugoročni ratni plan. A prema Vučićevoj javno deklariranoj politici, ako Zapad pritisnut ratom u Ukrajini želi da stabilizira Balkan i liši ga ruskog utjecaja, i da pri tom Srbija promijeni dres i proguta gorku pilulu gubitka Kosova, Bosna i Hercegovina kao država bi morala biti žrtvovana, što je direktno provociranje rata i dugoročne destabilizacije Balkana kojoj Moskva upravo i teži. Shvata li na zapadu iko ovu, nazovi ponudu Beograda ozbiljno ne znam. No Moskva je postavila zamku jer je proces slabljenja države BiH permanentan decenijama u kojem je glavni cilj osporiti naš državni suverenitet do tačke blokiranja države radi njenog raspada. Novina je što Rusija u tu aktivnost uvodi lokalne igrače iz Budimpešte i Zagreba kao i Zapad predvođen SAD-om koji svjesno ili ne radi direktno u korist svoje štete - poručuje Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.