open-navfaktor-logo
search
Mentor i štićenik
Putin: Ukrajina je vještačka država, jedan smo narod; Dodik: BiH je iluzija, Bošnjaci su bili Srbi
Šta je zajedničko Miloradu Dodiku i Vladimiru Putinu osim što predsjednik Rusije blaganaklono gleda, pa i podržava, pokušaj razbijanja Bosne i Hercegovine u režiji član Predsjedništva i nekrunisanog "vožda iz Laktaša"?
17.02.2022. u 13:47
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik na RTRS-u: BiH splačina od države, nećemo život sa Bošnjacima, to i Hrvati misle

Obojica na skoro isti način govore o svojim metama - razbijanju BiH i Ukrajine.

- BiH je jedan propali projekt. BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvijek tu. BiH je sinonim za krizu, ona je iluzija koja ne može da funkcioniše. Ustvari, ona je splačina od države - nebrojeno je puta kazao Dodik.

Istovremeno, svojski se trudio u pokušaju da uvrijedi Bošnjake.

- Bošnjaci? Šta oni misle? Nemaju dovoljan broj, nemaju dovoljno kapaciteta, nemaju u sebi karaktera da to budu. Oni nisu državotvoran narod, oni su podanički narod. Šezdesetih godina prošlog vijeka oni su se ovdje zvali Srbi muhamedanske vjere, pa su onda postali muslimani sa malim "m" jer je to trebalo Titu jer je pravio odnose sa Nesvrstanim pa da pokaže kako ima dobar odnos sa muslimanima…

E onda su oni počeli nešto da se homogenizuju, da bi do 1993. godine kao muslimani, sa malim 'm' na početku, sami sebe proglasili Bošnjacima sa namjerom da termin bude dovoljno intrigantan da integriše i sve Srbe i Hrvate i da se stvori bosanska nacija, bosansko pismo, bosanski jezik… - "objašnjavao" je Dodik.

Mnogo ranije nego što će Rusija 2014. anektirati dio ukrajinskog teritorija na Krimu, Putin je još tamo 2008. javno izgovorio:

- Ukrajina je vještačka država. Rusija i Ukrajina su jedinstven duhovni i historijski prostor.

Prošlog ljeta Putin je objavio tekst o Ukrajini u kojem je poručio da se su Rusija i Ukrajina "dvije zemlje, jedan narod, država i kultura koji dijele isto naslijeđe i vjeru". 

VEZANI TEKST - Putin prozvao NATO zbog bombardovanja Beograda, Ukrajinu optužio za genocid, kaže da Rusija ne želi rat u Evropi

- Ukrajinci i Rusi nisu samo bratski narodi: oni su jedan jedinstveni, ujedinjeni narod, dio iste civilizacije. Putin je ustvrdio da su Rusija i Ukrajina historijski, kulturno, jezično – i neraskidivo povezane.

Današnja Ukrajina je najvećim dijelom nastala otimanjem ruskog teritorija u 20. vijeku.

Krivci su boljševici koji su stvorili Ukrajinu kad je SSSR osnovana 1922. Rusija je faktički opljačkana - tvrdi Putin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.