open-navfaktor-logo
search
Od Pecare do Lige prvaka
Radeljić za Faktor: Nisam mogao ni sanjati da će ovako završiti, igranjem protiv uzora
Fudbaleri moldavskog Sheriff Tiraspola jedini su debitant u novoj sezoni Lige prvaka. 
13.09.2021. u 21:18
get url
text

Još u trećem pretkolu, kada je žrijeb prvaka Moldavije spojio sa Crvenom zvezdom, potresao se fudbalski region. Odmah je krenula priča da ćemo u play-offu svjedočiti duelu Zvezde i zagrebačkog Dinama.

Pravio je cijeli region račun bez krčmara, a da se Sheriff nije ni pitao. Da je za to klub osnovan 1997. godine imao itekakve argumente, pokazao je prvo eliminicijom Crvene zvezde s ukupnih 2:1, a zatim i Dinama (3:0), što mu je donijelo historijski rezultat i plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Slavlje fudbalera Sheriffa na Maksimiru FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Nekoliko bh. fudbalera je u proteklih skoro 25 godina igralo za tim čiji je godišnji budžet prema posljednjim informacijama oko pet miliona eura, a najplaćeniji igrač mjesečno zarađuje 15 hiljada eura, no sreću da bude dio ekipe koja je ostvarila najveći klupski uspjeh imao je bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Stjepan Radeljić.

Nisu im davali šanse

Donedavni defanzivac Širokog Brijega na početku razgovora za Faktor osvrnuo se upravo na to da su im rijetki davali šanse da će uopće proći Zvezdu, a kamoli plasirati se u grupnu fazu Lige prvaka.

- Niko nam nije davao nikakve šanse, od onog trenutka kada su najavljivali veliki derbi Zvezde i Dinama do onoga kad smo igrali play-off sa Dinamom, koji nas je potcijenio u toj prvoj utakmici i odigrao stvarno lošu utakmicu. Mi smo radili u tišini, dobro se pripremalli i evo na kraju se sve isplatilo. Na kraju smo zasluženo izborili Ligu prvaka - kaže fudbaler Sheriffa rođen u Novoj Bili.

Dugo je Viktor Gušan, predsjednik i najveći ulagač u klub čije finansijsko carstvo počiva na lancima supermarketa i benzinskih pumpi, radio na stvaranju tima koji će biti dio evropske elite. Konačno se isplatilo...

- Ovo je historijski uspjeh. Ljudi u klubu su presretni, a i cijeli grad isto tako. Cilj je bio izboriti grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, ali niko nije očekivao da će to biti Liga prvaka - kaže Radeljić koji je ove sezone skupio devet nastupa u svim takmičenjima, a postigao je i jedan pogodak.

Nakon polusezone u Širokom, Radeljić kaže da nije polagao velike nade u neki transfer, pogotovo ne u redove tima s impozantnom infrastrukturom kakvu nemaju ni mnogi veći evropski klubovi.

- Poslije te polusezone sa Širokim nisam uopće očekivao nikakvu ponudu jer je polusezona i klubovi ne teže nekim većim promjenama, ali pojavila se onda ponuda Sheriffa. Prihvatio sam i evo ispostavilo se da nisam pogriješio - govori dva metra visoki stoper kluba koji posjeduje tri stadiona.

Kada smo kod njih, vrijedi reći da onaj najveći ima kapacitet od 25.000 gledalaca, drugi manji 15.000, a treći koji je u potpunosti natkriven ima kapacitet 5.000 sjedećih mjesta, što je posve nadrealno za klubove u regionu, ali i one mnogo veće.

Pored spomenuta tri stadiona Sheriff posjeduje popratne sadržaje s 21 terenom o kojima brigu vodi više od 200 ljudi, a tu je i hotel za fudbalere, te 360 ležajeva za članove akademije.

Čovjeku koji je osigurao ovakve uvjete fudbalerima svog tima učešće u grupi D Lige prvaka s Interom, Real Madridom i Shakhtarom samo je dodatna nagrada i šlag na tortu.

Protiv Džeke i Modrića

Radeljić na grupu gleda prilično realno...

- Grupa je stvarno teška, mi nemamo nekog izbora osim da se spremimo dobro i onda šta bude - bude, jer su to sve kvalitetne ekipe - kaže Radeljić uz osvrt na to da će igrati protiv timova za koje nastupaju Džeko, Modrić, Perišić i Brozović.

- Nisam mogao ni sanjati da će ovako završiti, igranjem protiv uzora i svih tih velikih igrača.

Iako je tek stigao u Sheriff na posudbu koja traje do decembra ove godine, čini se da Radeljić ne bi imao ništa protiv da ostane u Tiraspolu.

- Postoje šanse da ostanem ovdje. Na posudbi sam do decembra, pa ćemo onda razgovarati o tome šta je najbolje za mene, da li je to povratak u Osijek, ostanak u Sheriffu ili neka treća opcija - govori 23-godišnji fudbaler.

Stjepan Radeljić u dresu Širokog Brijega / FOTO: FKZ.BA, A. H.

Radeljić je kao omladinac igrao za juniorsku reprezentaciju Hrvatske (četiri nastupa), a potom je odigrao 12 utakmica za U-21 selekciju Bosne i Hercegovine. Iz "A" tima, koji je posljednju godinu u potpunosti osvježio halfovsku liniju s mlađim igračima, još nije bilo poziva ni interesa za Radeljića.

- Igrao sam za mladu reprezentaciju, svih deset utakmica u kvalifikacijama i još ostaje žal što se nismo uspjeli kvalifikovati na Evropsko prvenstvo. Zasad nije bilo nikakvih kontakata selektora seniorske reprezentacije. Znam da treba još puno truda i rada da bi se zaigralo za "A" tim tako da ja ću raditi, a ako se selektor ikada odluči za mene, ja ću se rado odazvati - poručuje Radeljić na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.