open-navfaktor-logo
search
Jedinstveni
Radnici Agencije za lijekove BiH iduće sedmice stupaju u štrajk; Rustemović: Bit će problema u snabdijevanju lijekova
Radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine naredne sedmice stupaju u generalni štrajk, potvrdio je to Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika.
02.02.2022. u 07:45
get url
text

- Imamo sve ispunjene formalne uvjete za štrajk. Jedino što čekamo je povratak dva člana Upravnog vijeća na posao, koji trenutno imaju COVID-19. Čim se oni naredne sedmice vrate, donosimo odluku. To je formalnost koja će trajati desetak minuta, nakon čega idemo u generalni štrajk - kazao je Rustemović i dodao da su u odluci jedinstveni i Sarajevo i Banja Luka.

Krivac je Vijeće ministara BiH

Štrajk će neminovno donijeti i poremećaj snabdijevanja lijekova na bh. tržištu te pojavu tzv. ilegalnog lanca opskrbe.

- Mjesecima ukazujemo na probleme u Agenciji, ali očigledno da to nikoga od nadležnih ne zanima. Štrajk je naša posljednja opcija na koju smo se odlučili pošto za probleme naših radnika niko ne haje. Ako dođe do problema u snabdijevanju lijekova na tržištu, a doći se sigurno, krivci nećemo biti mi, nego Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje je uzrokovalo sve ove probleme - ističe Rustemović.

Ramo Rustemović

Sindikat radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ne odustaje od tri krucijalna zahtjeva.

Prvi je vraćanje osnovice na 535 KM, s tim da se radnici Agencije solidarišu sa reprezentativnim Sindikatom državnih službenika i uposlenika na nivou države.

- Mi se sa tom osnovicom sigurno nećemo zadovoljiti i vrlo je vjerovatno da ćemo u pregovorima tražiti iznimku jer smo dohodovna agencija, grupacija zdravstvenih radnika, tražit ćemo povećanje jer ta osnovica puno je manja nego trenutna potrošačka korpa i plaće na nivou entiteta - ističe Rustemović.

Sindikat traži popunu upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima (pozicije analitičara, šefova sektora…).

Po staroj sistematizaciji, koja je još aktuelna, Agencija za lijekove i medicinska stredstva BiH trebala bi imati oko 160 radnika. No, nikada nisu imali toliko uposlenih. Brojka se, kako navode u Sindikatu, uvijek "vrtila" oko 103, a sada imaju 92 radnika.

Razlog je Moratorij o nezapošljavanju, koji je donesen u Vijeću ministara BiH, i koji je za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH je, kako dodaju u Sindikatu, nepovoljan i izazvao je brojne probleme.

- Neke ključne pozicije mjesecima su upražnjene, a krivac je Vijeće ministara BiH, koje je sebi uzelo za pravo da oni donose odluku o internoj popuni radnih mjesta. Što se ranije odvijalo po automatizmu, sada to mora proći odluku vlasti koja ovim želi kontrolisati zapošljavanje u državnoj agenciji, što i radi, i opstruirati njen rad - naglašava Rustemović.

Sindikat također, traži da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sama odlučuje po pitanju svojih finansija i zapošljavanja.

- Agencija, po svojoj nadležnosti, jeste regulatorno tijelo, ali ona i dalje puni budžet, i dalje politika odlučuje o našim plaćama. Ako agencije ovog tipa u zemljama u regiji rade samostalno, i samostalno odlučuju po pitanju finansija, ali i zapošljavanja, zašto i mi tako ne bismo radili?! Našim političarima puna su usta "politike iz komšiluka", pa eto neka nas puste u ovom dijelu da sami odlučujemo - istakao je Rustemović.

Nezakonite radnje vlasti u RS-u

Kompletnu situaciju u državnoj agenciji za lijekove dodatno su usložnile i nezakonite radnje aktuelne vlasti u entitetu RS.

Podsjetimo, Narodna Skupština RS-a (NSRS) u oktobru prošle godine izglasala je "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a", koji podrazumijeva i osnivanje entitetske agencije za lijekove, kao prvi u nizu nekoliko koraka preuzimanja nadležnosti od države BiH.

Reagirao je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. No, Ustavni sud RS-a taj zahtjev odbio je polovinom decembra prošle godine.

Ubrzo zatim, 23. decembra, Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, potpisala je ukaz o proglašenju ovog zakona koji je u Službenom glasniku RS-a objavljen 28. decembra.

Iako je donesen po hitnom postupku, navedeno je kako će spomenuti zakon stupiti na snagu šest mjeseci pošto bude objavljen u Službenom glasniku RS-a, a to je 28. juna 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.