open-navfaktor-logo
search
Došli i iz drugih preduzeća
Radnici GRAS-a četvrti dan štrajkuju glađu, hoće li obustaviti saobraćaj: "Rekli smo ministru Šteti da ne dolazi"
Stotinjak radnika GRAS-a, ali i drugih javnih kantonalnih preduzeća, okupili su se danas u znak protesta u krugu ovog preduzeća zbog neisplaćenih plaća radnicima GRAS-a, koji već četvrti dan štrajkuju glađu. 
21.05.2021. u 10:39
get url
text

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović rekao je da su radnici na izmaku sanaga, te najavio i moguću obustavu saobraćaja.

VEZANI TEKST - Protest radnika GRAS-a: Radnici na izmaku snage, moguća obustava javnog prijevoza

- Radnici su loše, radimo zahtjevne poslove, sa dojmom da se firma gasi i da ponovo nismo plaćeni, ljudi su na izmaku. Svaki dan je Hitna pomoć dolazila ovdje. Mi nemamo puno opcija, nastaviti štrajk glađu ili obustaviti saobraćaj. Otvorena je opcija da se vozila povuku iz saobraćaja - kazao je Muminović

Na protestu su se pojavili predstavnici radnika i drugih komunalnih preduzeća, među njima i iz KJKP Vodovod i kanalizacija, PARK-a, kako bi dali podršku svojim kolegama.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je krenulo od blokade i u kontinuitetu je blokiran račun. Privremeno samo dolazi do deblokade. Mi smo nakon deblokade 2. aprila ove godine predložili Vladi KS četiri varijante kreditnog zaduženja i nismo dobili pozitivno mišljenje. Ponovo smo bili na pregovorima sa resornim ministrom i tada se razgovaralo o nekim težim opcijama gdje se spominjao i stječaj. Oni su nam rekli da će u narednom periodu do kraja ovog mjeseca izaći sa prijedlogom konačnog rješenja statusa ovog preduzeća - kazao je v.d. direktor GRAS-a Senad Mujagić.

Istakao je da će raditi na tome da pronađu rješenje sa Poreznom upravom te da Vlada KS preuzme svoj dio odgovornosti. 

- Trebamo napraviti konačni sporazum gdje ćemo sve odrediti po pitanju tužbi i isplate tužbi u mjesečnim ratama. To je jedini način da se ova situacija riješi. Ministar Adnan Šteta je želio da dođe ovdje i mi smo im rekli da ne dolaze, s obzirom da je ovdje veliki broj radnika i postoji mogućnost da neko nešto dobaci. Sve pohvale za njegov angažman. U ovom momentu obustava saobraćaja nije ispravno rješenje jer smo blizu toga da riješimo ovu situaciju - rekao je Mujagić. 

Trenutno je u toku sastanak sa predstavnicima svih službi u GRAS-u kako bi se probalo doći do kompromisa.

 

Gras protest 21.05.2021
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.