open-navfaktor-logo
search
Zbunjujuća situacija
Radnici ne mogu u penziju jer Vlada FBiH nije uplatila doprinose, u Zavodu PIO nemaju evidentirane takve slučajeve
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danima ukazuje na probleme s kojima se suočava više od 100 radnika u Federaciji, čijim poslodavcima je odobrena subvencija na doprinose za mjesece april, maj i juni, a koji nisu uplaćeni, i zbog čega ti radnici ne mogu u penziju, a stekli su uvjete.
22.08.2020. u 10:04
get url
text
Proizvodni pogon

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH su nam kazali da oni do sada nisu imali evidentirane takve slučajeve.

Podsjećamo, kada je riječ o realizaciji "korona zakona" Porezna uprava FBiH je završila svoj dio posla i proslijedila potrebne podatke o odobrenim subvencijama Federalnom ministarstvu finansija za sva tri mjeseca (april, maj i juni). Procedura je da zatim Vlada FBiH donese odluku o uplati doprinosa fondovima.

Nema penzije bez izmirenih obaveza za doprinose 

- Nadležne službe Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu evidentirale slučajeve osiguranika kojima je staž osiguranja ostvaren u periodu april – juni 2020. godine, a koji su obuhvaćeni programom subvencioniranja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za mjesece april, maj, juni 2020. godine, u skladu sa članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a gdje je uvjet 40 godina staža osiguranja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - navode nam iz Federalnog zavoda PIO.

VEZANI TEKST - Šatorović: Radnici ne mogu u penziju jer čekaju da Vlada FBiH krene sa subvencijama doprinosa

Zatražili smo komentar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

- Radnici za penziju predaju papirologiju kantonalnim zavodima penzijsko-invalidskog osiguranja i ti zavodi su dužni da to obrađuju. Može se desiti da ti zavodi nemaju podatke o tim ljudima, jer da biste predali sve te dokumente za penziju neophodno vam je uvjerenje Porezne uprave da su sve obaveze po osnovu doprinosa izmirene. Bez toga je sve iluzorno. To je glavni dokument i njega radnici prilikom predaje ne mogu ni dobiti iz razloga što doprinosi nisu uplaćeni. I zato imamo ovakvu situaciju. Ovdje su dva rješenja za ovu situaciju. Jedno je da te doprinose što prije uplati Vlada FBiH, kao što se i obavezala. Druga varijanta je da te doprinose uplate poslodavci, a što je manje vjerovatno, jer oni čekaju subvenciju, da to uplati neko drugi. Zbog svega radnici su ti koji su "ni na nebu, ni na zemlji" u iščekivanju da Vlada FBiH teoriju pretvori u praksu - rekao je Šatorović.

Konačna rješenja o priznavanju prava 

U Zavodu PIO FBiH nam pojašnjavaju da u situacijama kada uplata doprinosa za period osiguranja april-juni 2020. godine nije od utjecaja na ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (npr. osiguranik ima 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja), nadležna služba ovog Zavoda donosi privremeno rješenje o priznavanju prava.

- To se čini nakon što Porezna uprava primjenom Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa podatke o doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje elektronskim putem proslijedi Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nadležne službe ovog Zavoda će bez odlaganja donijeti i konačna rješenja o priznavanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja uz uračunavanje tog staža (april, maj i juni 2020. godine) - navode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.