Ponedjeljak, 04.03.2024.
h

Radnici ZOI '84 tvrde: Hubijar nam je uveo nezakonit minimalac, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

Redakciji Faktora obratili su se pismom uposlenici sarajevskog preduzeća ZOI '84 koji tvrde kako je stanje u ovoj firmi "haotično" otkako je prije tri godine Midhat Hubijar preuzeo funkciju direktora.

Reakcija radnika ZOI '84 stigla je u jeku međusobnih optužbi koje posljednjih dana pljušte između direktora ovog javnog preduzeća Midhata Hubijara i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Radnici u pismu navode da se ograđuju od izjava Midhata Hubijara u medijima i tvrde da direktor Hubijar već treću godinu "vrši teror nad radnicima ZOI '84".

- Mobing, premještaji, prijetnje, otkazi, samo je dio onoga što se radi u ZOI-u. Notorne su laži to što se daje u javnost da je premijer Elmedin Dino Konaković ostao dužan ovoj firmi. To svi radnici ovoga preduzeća znaju. Neka se malo ispitaju dugovi Midhata Hubijara i koliku je štetu napravio ZOI '84 otkada je direktor - navodi se u pismu koje je potpisano samo sa "radnici ZOI '84".

Uprkos izjavama direktora Hubijara da ovo preduzeće pozitivno posluje, da se plaće radnicima redovno isplaćuju i dugovi izmiruju, uposlenici ZOI '84 pišu kako posljednje tri godine rade na minimalcu te da je 90 posto radnika tužilo preduzeće. Navode i da ZOI ima 220 hiljada KM neizmirenih dugova za vodu, struju, smeće i ostale komunalije.

Rašid Selimović, predsjednik Sindikata ZOI '84, za Faktor kaže da Hubijar u ovom preduzeću provodi samovolju, smjenjuje i postavlja kako koga hoće.

- Dolaskom na mjesto direktora Hubijar je uveo nezakonit minimalac 366 maraka, a u istom periodu od januara 2015. kada je nama uveden minimalac, svom vozaču isplaćuje plaću bruto 1.126 maraka. Svojim pulenima pravi ugovore o djelu i daje im razne vidove stimulacija. Otpustio je 46 radnika koji su tužili preduzeće. Neki su već dobili tužbe i vraćeni su na posao, a pokrenuli smo i niz krivičnih prijava zbog minimalca. ZOI '84 će doći u još daleko težu situaciju nego što je sada – kaže Selimović.

Selimović tvrdi da je direktor Hubijar pod zaštitom kantonalnog ministra privrede Muharema Šabića koji nastoji izbjeći da se na dnevni red Skupštine KS stavi izvještaj o poslovanju ZOI za 2016. godinu.

- Hvalili su se da su sezone najbolje poslije rata, da su prihodi odlični, da će ZOI o svom trošku renovirati hotel "Igman"... Međutim, od toga nema ništa, pare su nestale. Hubijar nam nije uplatio ni doprinose za 2013. i 2014. godinu iako je bio obavezan po sanacionom planu da to izmiri - govori Selimović.  

Dodaje da manji dio novca od prihoda koje ostvari ovo preduzeće završi u blagajni ZOI '84, ali radnici sumnjaju da je više stotina hiljada maraka "završilo u privatnim džepovima".

- Upozoravali smo da se ne izdaju računi, da pare završavaju u privatnim džepovima, ali Hubijar na sve to nije reagovao. Naša uposlenica koja je radila reviziju gotovine ustanovila je da danima nisu dolazili pazari sa Igmana i Bjelašnice i pojavila se velika razlika u PDV-u, oko 76.000 maraka. I za to smo predali krivičnu prijavu – kaže predsjednik Sindikata ZOI '84.

Selimović ističe da se nekolicina "Hubijarovih ljudi" direktno upliće u rad Sindikata, da prijete radnicima i vrše pritisak na njih da potpišu peticiju za smjenu predsjednika Sindikata.

- Radnici daju punu podršku premijeru Konakoviću. Vlada Kantona Sarajevo treba poslati inspekciju, policijske i nadležne agencije koje će detaljno ispitati dokumentaciju o poslovanju ZOI '84 – zaključuje Rašid Selimović.

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, pokušali smo danas u nekoliko navrata kontaktirati direktora Midhata Hubijara, ali on nije odgovorio na naše pozive i poruke.

VEZANI TEKST Hubijar: Konaković je i ranije znao za povećanje cijena ski-karata i nije imao primjedbe

VEZANI TEKST Konaković: Vlada će tražiti poništenje odluke o poskupljenju ski karata

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh