open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Radončić: SBB će podržati kandidata "Trojke" za člana Predsjedništva BiH
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdio je danas da će ova stranka podržati zajedničkog kandidata opozicije, odnosno "Trojke" za člana Predsjedništva BiH. Odluka je donesena tajnim glasanjem na sjednici Predsjedništva SBB-a, a samo četiri člana su bila protiv. Za ostale nivoe vlasti SBB će na Opće izbore 2. oktobra izaći samostalno. 
19.05.2022. u 14:19
get url
text

- Pravi se jedna nova politička priča, jedno veliko objedinjavanje opozicije, zajednički kandidat, a onda i postizborne koalicije. SBB daje ogromnu žrtvu što ne daje svog kandidata za Predsjedništvo BiH jer kandidat snažno vuče svoju stranku. I Konaković i Nikšić i mi smo se složili da nađemo trećeg kandidata - rekao je Radončić.

VEZANI TEKST - Radončić: Nisam kandidat SBB-a za člana Predsjedništva BiH, imamo tri ozbiljna imena

On smatra da SDP-ov Denis Bećirović kao kandidat "Trojke" može biti pobjednik izbora. Kazao je i kako se ne radi ni o kakvom priklanjanju.

- Vratili smo se tezi koju smo zagovarali SBB i ja već mjesecima da ujedinjena opozicija treba da ima jednog kandidata. Ne radi se ni o kakvom priklanjaju, već da li ako SBB istakne svog kandidata i druge stranke, pomaže kandidatu SDA da još osam godina vodi Bosnu i Hercegovinu, odnosno bošnjački politički korpus - rekao je Radončić. 

Predsjednik SBB-a je poručio kako će se podrška zajedničkom kandidatu Denisu Bećiroviću obznaniti za nekoliko dana.

- Ideja da mi kao opozicija dajemo jednog kandidata učinit će veoma nervoznim ljude u SDA, da ne kažem gospodina Izetbegovića. Kad uzmete rezultate prošlih izbora uz veliku krađu na račun SBB-a, Bećirović može računati na izvanrednih 350.000 do 400.000 glasova kada se ujedini kampanja svih stranaka koje će u subotu javno dati podršku tom čovjeku i kada idemo zajedno - pojasnio je on, dodajući da "ova vrsta njihove odluke značajno utječe i na kampanju SDA koja je do sada imala taj komoditet da sa nekim drugim institucijama, može da se bavi manipulacijom glasova i prebacuje glasove Komšiću, te da će se sada i ljudi u SDA zapitati da li sada za to ima više prostora". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.