open-navfaktor-logo
search
Pala je i Latvija
Raduj se Bosno i Hercegovino: Košarkaški Zmajevi izborili deseto učešće na Eurobasketu
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Latviju sa 79:73 i zahvaljujući ovoj pobjedi izborila je svoje jubilarno deseto učešće na Eurobasket.
29.11.2020. u 22:46
get url
text

Za razliku od susreta protiv Bugarske već na startu meča protiv Latvije vidjelo se da organizacija napada i ne ide tako teško.

Gosti su bolje ušli u meč, napravili seriju, no Bosnićevi izabranici su do šeste minute već anulirali vodstvo protivnika i stigli do prve prednosti kada je Emir Sulejmanović pogodio tricu.

Uslijedila je nova trica Johna Robersona, no i gosti su se držali, iako je na obje strane bilo mnogo grešaka i izgubljenih lopti.

Prvih deset minuta završeno je prednošću naše selekcije 20:17, ali i tehničkom za selektora Zmajeva Vedrana Bosnića.

I u drugoj dionici košarkaški Zmajevi su imali dosta problema s organizacijom napada. Dosta smo griješili, no srećom po nas i Latvijci su pravili greške.

{$galerijaFotografija}

Druga četvrtina uglavnom je bila u egalu, da bi se naš tim u posljednje dvije minute odlijepio na "plus 12", ponajviše zahvaljujući vezanim tricama koje su pogodili Kenan Kamenjaš i John Roberson, a sve je začinio Aleksandar Lazić s dva realizovana "penala".

U trećoj četvrtini Zmajevi su možda odigrali u najbolju dionicu večerašnje utakmice. Završnica ove treće četvrtine skoro da je identična prethdnoj, Ponovo su dalekometni šutevi za tri poena Sulejmanovića i Robersona u finišu ove dionice napravili prednost, a Lazić nas je s dva slobodna  odveo na 15 poena prednosti (60:45).

Latviju je u završnih deset minuta krenuo šut. Tricama su topili našu prednost. Greške naše selekcije išle su im na ruku i pomagele u "topljenju" minusa u koejm su bili. Ipak, nakon što su nam prišli na četiri poena razlike, Bosnić je pozvao time-out. Nakon minute odmora igra našeg tima se stabilizovala, smanjili smo broj grešaka, a uz dobar skok u napadu smo na kraju stizali do važnih poena.

Ključne poene u finišu za pobjedu naše selekcije postigao je Kenan Kamenjaš. Prvo je poentirao poslije ofanzivnog skoka na 90 sekundi prije kraja za 77:70, da bi 30ak sekundi kasnije poslije odlične asistencije zabio za 79:71.

U posljednjoj minuti smo, na samo nama svojstven način, pomalo zakomplikovali utakmicu, ali smo na kraju zasluženo slavili sa 79:73.

Edin Atić i Kenan Kamenjaš večeras su s po 19 poena bili najefikasniji, dok je John Roberson postigao 12, a Emir Sulejmanović deset poena.

Bosna i Hercegovina - Latvija 79:73 (20:17, 20:11, 20:17, 19:28)

BiH: Sejfić, Roberson 12, Pašalić, Atić 19, Milošević 6, Gegić 2, Kamenjaš 19, Čampara, Penava, Lazić 9, Vrabac, Sulejmanović 10. Selektor: Vedran Bosnić.

Latvija: Freimanis, Mejeris 8, Ate 3, Berzins, Cavars, Lomazs 19, Skele 16, Laksa 8, Vitols, Meiers 15, Jakovics, Zoriks 4. Selektor: Roberts Stelmahers.

BiH - Latvija 29.11.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.