U ostale evropske zemlje možemo ući ili sa negativnim testom ili tako što ćemo 14 dana boraviti u karantinu.

U teoriji u tri, a u praksi državljani BiH mogu putovati bez ograničenja i bilo kakvih uslovljavanja samo u dvije zemlje. U susjednu Srbiju i u Tursku u koju se može doletjeti avionom. I za Albaniju je dovoljan samo bh. pasoš.

Jedino je problem kako doći do nje kada iz naše nema nikakavih aviolinija za ovu zemlju. Kopnom se može doći iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Grčke koje za naše građane traži negativan test na koronavirus ili preko Kosova koje traži vizu.

Sve druge evropske države zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji spustile su rampu za građane BiH. U njih se može ako pokažete negativan PCR test izdan od strane akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati, koji košta 200 KM ili tako što ćete o svom trošku provesti dvije sedmice u graničnom karantinu.

Treba reći i da Crna Gora priznaje negativan serološki test koji ne smije biti stariji od 72 sata, a koji košta oko 40 maraka. Većina građana zbog ovih ograničenja godišnji odmor će provesti u BiH.

Zbog brojnih uslovljavanja građani BiH ove godine odustali su od namjere da godišnji odmor provedu na nekoj od svojih omiljenih ljetnih destinacija poput Hrvatske i Crne Gore, ali i Grčke i još nekih zemalja. Ta odustajanja i otkazivanje rezervacija naročito su osjetile turističke agencije koje trpe milionske gubitke.

Većina naših građana ove godine godišnji odmor provest će unutar granica BiH. Za one koji vole i ne mogu bez Jadrana tu je Neum, jer u jedinom bh. gradu na moru kapaciteti nisu bili nikada puniji kao ove sezone. Svima ostalima na raspolaganju su brojne prirodne ljepote kojih ne nedostaje u našoj zemlji.