open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Rasim Pajić, preko stranačkog kolege Hadžipašića, Čizmiću "završio" diplomu mašinske škole
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać je podiglo, a Općinski sud u Cazinu potvrdio, optužnicu protiv zastupnika u Skupštini USK Rasima Pajića i Muje Čizmića, obojica iz Cazina.
25.01.2021. u 16:12
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva USK, Pajić se optužnicom tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela krivotvorenje službene isprave, a drugooptuženi Čizmić da je počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Prvooptuženi je koristeći svoj utjecajni položaj skupštinskog zastupnika i stranačko poznanstvo sa Admirom Hadžipašićem direktorom PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin (članovi stranke A-SDA), telefonskim putem kontaktirao Admira Hadžipašića posredujući i dogovarajući sa istim da se Muji Čizmiću izda diploma o završenoj srednjoj stručnoj spremi - mašinska stručna škola (autolakirer).

VEZANI TEKST - SIPA uhapsila delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i šefa Odsjeka za droge MUP-a USK

Navedena diploma je izdataa drugooptuženom Muji Čizmiću od PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin, bez da je drugooptuženi pohađao nastavu i polagao nastavne predmete propisane za to zanimanje.

Nakon što su drugooptuženom u periodu od 8.3.2018. godine do 11.11.2019. godine retroaktivno izdavana svjedočanstva o završenim razredima u kojima je lažno navedeno da je drugooptuženi polagao nastavne predmete, prvooptuženi je u konačnici za drugooptuženog podigao diplomu krivotvorenog sadržaja, a drugooptuženi ju je upotrijebio radi dobijanja podsticaja za obrtnu djelatnost od Grada Cazina.

U toku istrage Tužilaštvo je pribavilo brojne materijalne dokaze i saslušalo svjedoke kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Cazinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.