open-navfaktor-logo
search
Visit Tužilaštvo
Raspodjela oko 700.000 KM od Turističke zajednice KS: Novac za članove NiP-a, jarane, poslovne partnere...
Upitno je da li je Turistička zajednica uopće mogla raspisivati javni poziv i vršiti podjelu novca, imajući u vidu da je vodi Povjerenstvo
17.07.2019. u 10:56
get url
text
get url
text

Afera sa dodjelom 200.000 KM praktično nepostojećem Institutu za umjetnost i kulturu koje je u budžetu planirala Vlada Kantona Sarajevo, čini se, tek je vrh ledenog brijega u mutnim poslovima vladajuće "šestorke". Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čijem je čelu Nermin Muzur, jedan od najbližih saradnika Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde i predsjedavajućeg Skupštine KS, podijelila je oko 700.000 KM, a taj novac je, kako se čini prema prvim reakcijama javnosti, sve samo ne transparentno raspoređen. 

Muzur je potpisao odluke, u dva navrata, kojima se po osnovu dva javna poziva dodjeljuje bespovratno oko 700.000 KM, za "sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo" i za "realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo".  Među počašćenim promotorima turizma u Kantonu Sarajevo našle su se brojne kompanije, pojedinci i udruženja bliska Narodu i pravdi, Konakoviću i Muzuru. 

Među dobitnicima novca našli su i brojni subjekti sa Ilidže, odakle je "sasvim slučajno" i Nermin Muzur, kojem je to izborna baza. Neki od najočitijih primjera da se dodjela ovog novca treba temeljito preispitati je i 10.000 KM za člana Konakovićeve stranke Seju Bukvu za projekat "Džanan Musa košarkaški kamp za dječake i djevojčice Bjelašnica 2019". 

Dževad Poturak, član SBB-a i zastupnik u Skupštini KS, tačnije njegova Kick boxing akademije sa Ilidža je dobila 5.000 KM za projekat "Ilidža fight night". 

Taekwondo savez FBiH za ITF Evropsko prvenstvo je dobio 17.000 KM. Konaković se sinoć oglasio, na Facebooku, podrazumijeva se, te objasnio da to nema nikakve veze sa zastupnikom u Skupštini KS i članom Naroda i pravde Elvedinom Okerićem. 

-Okerić ne obnaša odgovorne funkcije u Savezu, jedan je od trenera - rekao je Okerićev stranački šef, koji ima objašnjenje i za druge detalje u vezi s dodjelom sredstava koji su već procurili u javnost. A ako Konaković to tvrdi, onda nam valja vjerovati da je tako. 

Najviše novca, opravdano ili ne, 50.000 KM, dodijeljeno je za DJ party Klabika IIII Solomon-SJJ Quaternale, tačnije Asocijaciji za stvaranje i razvoj ideja budućnosti. 

Ali to nije sve. Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj četvrtoj sjednici, u februaru, donijela rješenje kojim se raspušta Skupština Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Imenovano je Povjerenstvo kojeg čine predsjednik Nermin Muzur i članovi Mersiha Mehmedagić i Azra Džigal. Mersiha Mehmedagić, također odgovorno lice kada je u pitanju regularnost dodjele sredstava, članica je Naroda i pravde te je bila na listi te stranke na prošlim izborima za Skupštinu KS. Njena izborna baza - Ilidža. 

Među dobitnicima novca od Turističke zajednice na posljednjem javnom pozivu su još dvije zanimljive firme. Radi se o 5D-CADD koja je za projekat "Augemented Reality (AR) vodič kroz Sarajevo 5D" dobila 15.000 KM i Udruženju za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA koje je dobilo 20.000 maraka za projekat "Virtuelni muzej (VM) Stari zanati Sarajevo".  Poveznica između ovih dviju firmi i kadrova Naroda i pravde je Dino Selimović. 

Selimović, kako i sam navodi, obavljao je funkciju generalnog direktora u 5D-CADD. Prema Registru poslovnih subjekata u BiH, trenutno odgovorno lice, direktor, u kompaniji je Hajrudin Selimović. Otac Dine Selimovića.

 

Kada je u pitanju DIGI.BA, opet Dino Selimović. Član uprave. Njemu se baš posrećilo.

 

Poveznica, a možda i presudna, između Selimovića i kadrova Naroda i pravde je Sport Centar. Poznato je da je Elmedin Konaković zajedno sa Hadisom Zubanovićem bio suvlasnik Sport centar d.o.o., a onda se povukao iz te firme. Poznata je i priča o dugovanjima koje je pravio, ali to sada nije tema. Zubanović je i prijatelj sa Muzurom, o čemu svjedoče, između ostalog, i zajedničke fotografije. Od septembra 2016. godine Dino Selimović, kako sam navodi, konsultant je Sport Centra ili preciznije "business management consultant". 

Sve tri firme nalaze se na istoj adresi Husrefa Redžića 1, Sarajevo. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o poslovnom prostoru u vlasništvu Dine Selimovića ili članova njegove porodice. 

 

Kako je moguće da ove firme dobiju novac, kako su svi akteri povezani te ostale detalje, objasnit će i opravdati, razumije se, Elmedin Konaković i Nermin Muzur.

Osim toga, upitno je da li je Turistička zajednica uopće mogla raspisivati javni poziv i vršiti podjelu novca, imajući u vidu da je vodi Povjerenstvo. U zakonu stoji: "Povjerenstvo ne može donositi ili mijenjati program rada ili finansijski plan i ne može raspolagati imovinom Turističke zajednice osim izvršenja isplate tekućih izdataka, te radi izvršenja ranije preuzetih obaveza ili dovršenja ranije započetih poslova". 

Kako sada stvari stoje, moguće je da će posla biti i za istražne organe. Umjesto kampanjama Visit Sarajevo, akteri bi se mogli suočiti sa jednom drugom - Visit Tužilaštvo.

Kompletne spiskove možete vidjeti OVDJE i OVDJE.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.