open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Rasprava o nedolasku zastupnika iz RS-a: Neka se vrate u salu pa ćemo ovdje razgovarati
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održava se danas bez prisustva zastupnika iz RS-a, koji su ranije odlučili da ne učestvuju u radu ovog doma, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula.
20.09.2021. u 14:21
get url
text

Predsjedavajući Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Nikola Lovrinović je kazao da se danas održava sjednica koja je jednom otkazana prije mjesec dana s nadom da će se nešto u međuvremenu riješiti kada je u pitanju trenutna politička situacija.

Ocijenio je da bi to bila sjednica drugog federalnog parlamenta da joj ne prisustvuje zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović koji dolazi iz RS-a.

Nije usvojen prijedlog da se odgodi sjednica

- Ne znam koliko je dobro da radimo ovako i svi dobro znamo da se priča čak ni u ovome domu ne može završiti, može se nešto otpočeti. Možemo mi nešto pokušati da radimo, možemo čak i otvarati prostor koji smo otvarali kolegama koje danas nisu došli, kolegama iz srpskog naroda. Ne znam ni danas kako će ova sjednica teći - kazao je Lovrinović.

VEZANI TEKST - Počela sjednica Zastupničkog doma PSBiH, osiguran kvorum za rad

Dodao je da je jedan od njegovih prijedloga na Kolegiju bio da se ponovno odgodi sjednica, ali to nije usvojeno.

- Sigurno ćemo se kao Klub, ako se to nastavi, morati očitovati u narednom vremenu, jer ovo nije dobro. Moramo naći rješenje, moramo naći odgovor - kazao je Lovrinović.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović je kazao da su u julu prihvatili da se 23. sjednica Zastupničkog doma PSBiH odgodi te da je ostavljeno dovoljno vremena i prostora, više od mjesec dana, da se dođe do određenih uslaglašavanja političkih stavova da bi Parlamentarna skupština BiH radila u punom kapacitetu.

- Nije bilo nekih pomaka i ja želim odati priznanje svim zastupnicima koji su se danas odazvali na ovaj poziv da prisusustvuju redovnoj sjednici Zastupničkog doma - kazao je Osmanović.

Gdje ćemo mi, dodao je on, voditi raspravu ako ne u institucijama BiH, "ovdje smo danas trebali otvoriti raspravu o evidentnoj političkoj krizi i odrediti se prema tome", a u isto vrijeme Parlamentarna skupština ni jednim svojim potezom nije doprinijela da dođe do ovoga.

- Ni od jednog zastupnika niti od jedne političke stranke koja ovdje participira nije se čulo da nisu spremni razgovarati, ali za razgovor morate imati drugu stranu koja nudi određene prijedloge, određene teme i to je sve ovdje u Parlamentarnoj skupštini BiH i u Predsjedništvu BiH. Na nama je da pokažemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti da mi činimo sve kao Zastupnički dom PSBiH želi otkočiti procese - naveo je Osmanović.

Odluka je na OHR-u

Dodao je da tamo gdje ne postoji kapacitet za to, očekuju reakciju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

- Odluka je na OHR-u, oni su donijeli odluku o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona i oni bi trebali dalje da povuku određene poteze, ali mi ne smijemo svojim postupcima doprinijeti da i ovaj dom bude u potpunosti blokiran. Trebamo učiniti sve da ovaj dom radi i iznalaziti rješenja da se izađe iz ove krize - zaključio je Osmanović.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović je kazao da problem nije nastao u Parlamentarnoj skupštini BiH i da ono što oni kao zastupnici mogu uraditi je da izvršavaju svoje radne obaveze.

- Ovaj pristup da neko napravi problem, a onda onaj ko ga nije napravio treba da ga rješava mislim da je pogrešan. Nemam ništa protiv da razgovaramo o svemu s kolegama koje danas nisu na svom radnom mjestu, ali neka se vrate u salu pa ćemo ovdje razgovarati, a da ja nekoga ganjam po kafanama i kancelarijama da bi s njim razgovarao o tome, ne pada mi na pamet - kazao je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.