open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Rasprava o prihodima: Ništa protiv sarajevske djece, Dodik kupuje helikoptere, ko otima od koga...
Burno je bilo na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH tokom rasprave o predloženim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Konstatacija većine delegata jeste kako se stvara utisak da su se delegati podijelili na one koji napadaju i koji brane Sarajevo jer se izmjenama Zakona želi umanjiti koeficijent 2 Kantona Sarajevo na 1,5, što je manje za 90 miliona KM Sarajevu u narednoj godini.
17.02.2022. u 17:51
get url
text
Dom naroda FBiH

Delegat Elmedin Konaković (NiP) je protiveći se ovakvim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda pitao predlagače da li su svjesni da će sukobiti zakon u njegovim drugim dijelovima. Podsjetio je da se ne može primjeniti u ovoj godini, već od 1. januara 2023. godine.

"Neko će poslati zahtjev Ustavnom sudu" 

- Ovim stimulišete sve koji ne plaćaju PDV, šaljete poruku: "super je to što radite". Tamo gdje nije bilo računa, neće ga biti, tamo gdje ih je bilo, prestat će. Deseci ekonomskih eksperata su vas upozoravali da ne radite ovo jer napadate arhitrektiru javnih prihoda. U Tuzli odbijaju pogledati model koji nudi struka. Predlagačima je važnije da dobiju njihovi kantoni 20 miliona ali da se ubije Sarajevo, to je puno opasnije za budućnost BiH. Sarajevu se uzima 144 miliona KM, a 60 ili 80 miliona KM, kako se priča. Ali, neko će poslati zahtjev Ustanom sudu da ocijeni ustavnost ovog procesa - poručio je Konaković.

Ukazao je delegatima, kako on kaže, da se ne bave najvažnijim stvarima.

- Republika Srpska živi na račun Federacije BiH godinama. U nepravednom prelijevanju tih sredstava stotine miliona godišnje završavaju u kasama u kojima Dodik kupuje helkoptere, pa naoružava, pa radi svašta..., nije vam to tema. A to mora biti prva tema. U posljednjih pet godina RS je ostala na milijardu i 700 ili milijardu i 800 uplata godišnje, a Kanton Sarajevo danas uplaćuje 3,5 milijardi KM. Svojim sredinama zakidate a ljuljate Kanton Sarajevo koji će biti potresen. Ukidate efekte uplate, potpuno ih anulirate. Pozivam vas na razum, a da zaboravimo što prije Salkin i Duvnjakov prijedlog - rekao je Konaković.

U odbrani Kantona Sarajeva govorili su i delegati Zvonko Marić (SBB), Vibor Handžić (Naša stranka) koji su konstatirali da su izmjene zakona nepravedne.

- Vidim da su kolege iz KS nervozne, nemate razloga. Od 2010. pominjete studije, ekonomske stručnjake. Puna su vam usta kako ovom izmjenom će ostali kantoni biti oštećeni ili će biti manje namireni. Ovdje niko nema prava ničiji novac uzimati, niti se otima. Želimo ravnomjernu raspodjelu novca u čitavoj Federacij, da ravnopravno tretiramo građane u cijeloj Federaciji. Ponder 2 je izmišljen. Ko god o njemu pričao da ga obrazlaže on je izmišljen - rekao je delegat Senad Alić (PDA).

Konaković je replicirajući kazao kako su izmjene Zakona "malj".

"Nismo mi nervozni, šta treba"? 

- Neka priča ko šta hoće. Nemam ništa protiv porodilja i sarajevske djece, ali majke iz ruralnih dijelova odgajaju djecu u neuvjetnim školama, pa da vidimo kako to populizam izgleda, kada ja malo pričam. Te majke šalju svoju djecu sa jadnim sendvičima u škole, pa onda na studije u Sarajevo - kazao je delegat Senad Ahmetović (SBB).

Handžić je kazao kako delegati iz Kantona Sarajevo nisu nervozni.

- Mi iz KS nismo nervozni, šta treba? Ovaj zakon se ovako ne može mijenjati. Nikad brže kroz parlamentarnu proceduru nije prošao nijedan zakon kao ovaj zakon - kazao je Handžić.

Delegat Dževad Hadžić (SDP) je kazao kako mu smeta što se rasprava postavlja da neko brani a neko napada Sarajevo a svi kažu da je nepravedan zakon.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.