open-navfaktor-logo
search
Zakonska obaveza
Rastu cijene guma i usluga vulkanizera: Od 1. novembra u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme
Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od 1. novembra za sva vozila i bez obzira na vremenske uvjete. Ovoga puta zimska oprema će biti znatno skuplja, od kupovine novih guma do montiranja kod vulkanizera.
31.10.2022. u 19:50
get url
text
Auto gume

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine. Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

- gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

- gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

- gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka, navode iz BIHAMK-a.

Zimska oprema za vozila od ove godine znatno je skuplja počev od zamjene, montaže i balansiranja guma, do kupovine novih zimskih guma.

Sirovina za gume je poskupjela, a uz to su na cijene guma utjecali i povećani troškovi energije i prijevoza. A na više cijene guma utječe i agresija Rusije na Ukrajinu. Tako da su sada zimske gume skuplje od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, potvrdili su nam u prodavnicama guma.

Trenutačna cijena jedne zimske gume dimenzija 185/65/15 kreće se od 115 do 150 maraka, što ovisi o proizvođaču, ali i kvaliteti guma. S većim dimenzijama cijena raste i do nekoliko stotina maraka po komadu.

Zamjena, montaža, i balansiranje četiri gume kreće se od 30 do 50 maraka. Cijena zavisi od veličine gume koja se mijenja i kreću se od pet do 15 maraka, u zavisnosti o veličini vozila i njegovih guma, pojašnjavaju vulkanizeri.

Često vozači nisu sigurni kada je došlo vrijeme za promjenu auto guma. Ovisno o načinu vožnje i podlozi, to vrijeme nije standardizirano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vrijeme za to, poručuju vulkanizeri.

Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 milimetara, dok za zimske ona iznosi 4 milimetra. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 milimetara. Preporučuje se da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 milimetra dubine profila za ljetnu verziju.

Test s kovanicom od jedne marke jednostavan je način za provjeru potrošenosti gume. Postavite kovanicu u kanal gdje je guma najdeblja i pogledajte prekriva li kanal rub kovanice. Ako to nije slučaj, krajnje je vrijeme za kupovinu nove gume.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.