open-navfaktor-logo
search
Osuđen u Hagu
Ratnom zločincu Vinku Pandureviću u Beogradu uručena spomenica "za učešće u odbrani od NATO agresije"
Vinku Pandureviću, nekadašnjem komandantu Zvorničke brigade VRS-a i ratnom zločincu osuđenom pred Haškim tribunalom zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno njegove uloge u genocidu u Srebrenici prije nekoliko dana je u Beogradu uručena vojna spomenica "za učešće u odbrani od NATO agresije na SRJ".
30.12.2021. u 22:51
get url
text

- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas delegaciju Kluba generala i admirala Srbije, koju je predvodio predsednik Kluba general u penziji Milomir Miladinović.

Na današnjem prijemu načelnik Generalštaba je uručio vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO agresije na SRJ penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Panduroviću. Generalu Mojsiloviću je ovom prilikom predsednik Kluba uručio spomen-medalju povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom i 15 godina Kluba generala i admirala Srbije - saopćeno je na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Pandureviću, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, Žalbeno vijeće je 30. januara potvrdilo prvostepenu kaznu, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, istrjebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula zauzela enklavu koja je bila "pod zaštitom UN-a".

Istom presudom je žalbeno vijeće proglasilo potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen nad srebreničkim Muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

To je prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici u historiji suda.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu 2015. godine nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći više od devet i po godina u pritvoru tokom trajanja suđenja.

Godine 2015. Vinko Pandurević dobitnik je najvišeg općinskog priznanja Višegrada, grba koji mu je uručen povodom krsne slave općine. Danas slobodno šeta Srbijom i trenutno je aktivan u Klubu generala i admirala Srbije te Udruženja “Zavet otadžbini”, koji okuplja ljude sa područja Republike Srpske i tzv. Srpske Krajine koji danas žive u Srbiji.

Nakon oslobađanja, Pandurević je objavio nekoliko knjiga o politici i ratu u Bosni i Hercegovini.

Uprkos presudi, Pandurević i dalje negira da je u Srebrenici izvršen genocid.

Zbog uručenja vojne spomenice ratnom zločincu reagovala je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

- Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osuđuje odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću. Spomenice za odbranu zemlje i spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci - poručili su iz Inicijativa mladih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.