Nedjelja, 24.09.2023.
h

Reagovanje Sindikata UIO: Novo smanjenje plaća je neprihvatljivo

Iz novoosnovanog Sindikata Uprave za indirektno BiH (SUIO) navode da su za dva mjeseca svoga djelovanja okupili oko 800 članova, ili više od 33 posto od ukupno uposlenih u UIO, te da je svakim danom ta brojnost i veća.

U pismu Vijeću ministara BiH navode da se od prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u najvećoj mjeri finansiraju svi nivoi vlasti u BiH, ali da su „potpuno marginalizovani, kada su u pitanju plaće i naknade zaposlenih u UIO“.

Najavljuju da će djelovati s ciljem zašitite svojih prava, prije svega prava na plaće i naknade, koje su „ispod svih kategorija i značajno odstupaju od porasta realnih troškova života, čime je izravno ugrožena egzistencija zaposlenih u UIO“.

Izražavaju negodovanje na odluke o obračunu osnovica za plaće, koje su, kako tvrde u saopćenju, dva puta smanjene i kao takve se primjenjuju od 2012.godine.

Topli obrok sa 12,70 KM smanjen je na šest KM, kao i dnevnice za službeni put u BiH sa 50 KM na 25 KM, dok su u istom periodu nekoliko puta povećane plaće na entitetskom i kantonalnom nivou.

Regres je, navode, smanjen sa 586 KM, u periodu od 2008. godine do 2012. godine, na 300 KM i koristi se za obračun od 2012. godine do danas.

Osiguranje od nesreće ne postoji, kao ni redovni zdravstveni pregledi koji bi tebali biti obavezni, niti postoji zakon o zaštiti na radu na državnom nivou.

- Prema posljednjim nezvaničim informacijama Vijeće ministara priprema novo smanjenje osnovice za obračun plaće za budžetsku 2019. godinu, a u cilju povećanja plaća za vojnike u Oružanim snagama, što smatramo potpuno neprihvatljivim kad su u pitanju službenici UIO.

Bez namjere da bilo čime dovodimo u pitanje povećanje plaće vojnicima u OSBiH, smatramo da bi Vijeće ministara BiH trebalo iznaći način da je uveća kroz povećanje budžeta ili da izvrši preraspodjelu sredstava s drugih budžetskih stavki, a nikako smanjenjem osnovice ostalih budžetskih korisnika na nivou BiH - navode u saopćenju.

Sindikat UIO smatra da zaposleni u ovoj instituciji moraju imati poseban status kada je u pitanju Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

- Ovo, prije svega, zbog značaja same institucije od čijeg uspješnog rada ovisi kompletna fiskalna stabilnost BiH – tvrde u saopćenju.

Kao primjer navode Makedoniju, čiji poreski radnici imaju dodatak na plaću u iznosu od 30 posto, a što je podržao i MMF.

Novi Sindikat UINO, čija je predsjednica Anja Mrnjavac, tvrdi i da uskoro postaje reprezentativni sindikat.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh