open-navfaktor-logo
search
Sarajevo centar "ničega"
Reakcije na izjavu premijera KS: "Meni se treba izviniti Konaković, on je Fortu postavio na funkciju"
Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto u izjavi za The Guardian za glavni grad Bosne i Hercegovine je rekao kako je "nekad bio centar urbane kulture, a da je sada centar ničega".
10.01.2022. u 13:53
get url
text

- Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je to odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari, ali potrebni su nam saveznici - kazao je Forto za The Guardian.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić (SBB) istakao je da se ovakva izjava uklapa u jednu širu sliku kampanje protiv Sarajeva.

VEZANI TEKST - Borci KS: Forto, izvini se svim "seljacima", braniocima od agresije na BiH

- Ovih dana smo svjedočili izjavama intelektualaca, odnosno onih koji sebe vole tako nazivati, koji su govorili o multietničnosti u Sarajevu na pogrdan način. To se uklapa kao svojevrsna kampanja - kazao je Zvonko Marić, te dodao:

- Temeljno pitanje koje se mora postaviti je to šta je ova Vlada s budžetom od milijardu i 200 miliona KM uradila kako bi unaprijedila neke druge sadržaje i ponudila alternativu tim sadržajima o kojim Forto priča i koji nam se plasiraju. Sve kulturne institucije i ustanove su na ivici egzistencije i ništa se ne čini po tom pitanju - naglasio je Marić.

Naglašava da mu nije jasno šta je Forto želio kazati tvrdeći da su "ljudi na selima dobili rat".

- Ne znam kako i protiv koga se vodi taj rat i kako ga Forto zamišlja. Nejasno je mnogo stvari koje je rekao, na koji način mi uvozimo tu kulturu o kojoj on govori. Njegova izjava je konfuzna i kontradiktorna i to liči na njega. On bi kao nešto mijenjao, on se kao razumije u politiku, ali uopće ne koristi svoje ovlasti koje ima - kaže Marić.

Na kraju dodaje da je Forto ovom izjavom žestoko uvrijedio građane Sarajeva.

- Ako smo mi središte ničega, onda svi mi koji živimo u Sarajevu smo "ništa", to je vrlo uvredljivo - zaključuje Marić.

Ovakvu izjavu za Faktor je prokomentirao i predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i bivši ministar u Vladi KS Faruk Kapidžić.

- Vidim da mnogi traže izvinjenje od Forte. Meni se Forto ne treba izvinjavati jer ja njega smatram okupatorom grada. Meni se treba izviniti Elmedin Konaković s kojim sam ja ratovao i koji je na ovu funkciju postavio Edina Fortu koji je u ratu pobjegao. Forto nema osjećaj za ovaj grad i on treba da odstupi da ga ne gledamo više - kratak je bio Kapidžić.

Također je reagirao i zastupnik u Skupštini KS iz Kluba SDA Haris Zahiragić.

VEZANI TEKST - Biščević Tokić: Forto duguje izvinjenje Sarajlijama zbog sramnih izjava o našem gradu!

- Guardian je najutjecajniji britanski dnevni list, a koji se čita globalno. Forto je dobio priliku da kao premijer Kantona Sarajevo, a u kojem se nalazi glavni grad države koji je bio žrtva najduže opsade u modernoj historiji, čiji građani su pretrpjeli najteže ratne zločine i teroriziranje - prema zvaničnim presudama, upozori prijateljsku britansku javnost o svemu što se dešava u Bosni i Hercegovini. I to ni manje ni više nego na 9. januar, kada je povampireni velikosrpski sistem cijeli dan orgijao po pola Bosne i Hercegovine. Osim toga, mogao je govoriti i o turizmu, koji je najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo i tako dalje... On je izabrao da govori o seljacima koji su dobili rat - kazao je Haris Zahiragić.

Na slici koju je uz tekst objavio Guardian na svojoj naslovnici, nalazi se, kako Zahiragić tvrdi, i zastupnik u Skupštini KS Hamed Aljović.

- Aljović je profesor matematike, fizike i ratni vojni invalid. Očekujemo izvinjenje i njemu i svim ostalim "seljacima" koje je ovako sramotno uvrijedio - istakao je Zahiragić te dodao:

VEZANI TEKST - Stranka za BiH: Forto, predstavnik bezlične kulture, bi bio nebitan da nema koalicionu podršku

- Ne zamjeram Edinu Forti, on da je želio da se bori za Sarajevo, pa barem i za kulturu u Sarajevu jer nije svaki muškarac za puške, ne bi dezertirao kao vojni obveznik. Zamjeram nama koji smo dozvolili da nam takva pojava bude prvak u Kantonu Sarajevo. I da, da nije bilo tih "seljaka", ti se, premijeru, ne bi imao gdje vratiti - poručio je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.