Reakcije na nasilje u Gazi: SAD optužio Palestince, svijet šokiran brutalnošću Izraela

objavljeno: 15.05.2018. u 10:05

Izraelska vojska ubila je 58, a ranila najmanje 2.700 Palestinaca u protestima zbog preseljenja Američke ambasade u Jerusalem.

Bio je to najsmrtonosniji dan od prekograničnog rata 2014. godine koji je izazvao niz reakcija širom svijeta. Od 30. marta, kada se svakog petka održavaju demonstracije uz granicu Palestinaca i Izraela, poginulo je na desetke Palestinaca, dok ih je više od 8.500 ranjeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za "državni terorizam" i "genocid", zbog čega je Turska pozvala kući svoje ambasadore u Izraelu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Palestinski čelnici na Zapadnoj obali odlučili su da Međunarodnom kaznenom sudu podnesu tužbu za ratne zločine protiv Izraela. Bijela kuća je odgovorila da odgovornost za desetke mrtvih u Gazi "leži na Hamasu".

Glasnogovornik Bijele kuće Ray Shah rekao je kako se "Izrael ima pravo braniti" i optužio palestinski pokret Hamas za "tešku situaciju".

Prema njegovim riječima, ponedjeljak je zbog preseljenja Američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem bio "odličan dan za Izrael i Sjedinjene Američke Države".

U međuvremenu je Kuvajt zatražio sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, no SAD je blokirao donošenje službenog izvještaja tog tijela u kojemu se traži nezavisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, javljaju agencije.

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN-u zatražio je od Vijeća sigurnosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove Ambasade SAD-a u Jerusalemu i pod čijom je kontrolom pojas Gaze.

Pored Turske, i Južnoafrička Republika odlučila je opozvati svog ambasadora iz Izraela istaknuvši da osuđuju "najnoviji čin nasilne agresije koju su izvele izraelske oružane snage duž granice Gaze".

- Zbog teškog i neselektivnog najnovijeg napada izraelske strane, Vlada Južnoafričke Republike odlučila je da odmah opozvati ambasadora Sisea Ngombanea - navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u Johannesburgu.

Velika Britanija je saopćila da "veliki obim korištenja vatrenog oružja od strane Izraela je zabrinjavajući", ali da protesti moraju biti mirni.

Njemačka je poručila da Izrael ima pravo da se brani, ali da njegov odgovor mora biti proporcionalan.

Jedna od najsnažnijih osuda došla je od UN-ovog komesara za ljudska prava Zeida Ra'ada al-Husseina koji je osudio "šokantna ubistva desetaka i ranjavanje stotina Palestinaca od strane Izraela".

Proteste predvodi Hamas iako ih prvobitno nije pokrenuo. Kada je riječ o selidbi ambasada, većina država će zadržati svoje adrese u Tel Avivu, premda su se nakon odluke Washingtona na selidbu odlučili Guatemala i Paragvaj.

Trumpova odluka u decembru da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu pokrenula je višemjesečne proteste širom palestinskih teritorija.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude prijestolnica njihove buduće države i smatraju kako je selidba Američke ambasade iz Tel Aviva jednostrani potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.