open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Reis Kavazović o Schmidtovoj odluci: Vjerovao sam da će biti donesena trajna, nepristrasna i pravedna odluka
Vjerovao sam da će biti donesena trajna, nepristrasna i pravedna odluka, koja će sve političke faktore dovesti u isti položaj. Žao mi je što nije tako, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović nakon jučerašnje odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.
28.04.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici večeras dobili Bradarin dopis i Stojanovićevu saglasnost, ovo su imena svih ministara u novoj Vladi FBiH

- Predstoji dugotrajna politička borba za političku ravnopravnost naših građana i naroda. Ta borba treba biti borba političkim sredstvima u parlamentima - izjavio je reisu-l-ulema za agenciju Mina.

Schmidt je jučer donio, koristeći bonske ovlasti, odluku o deblokadi imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je objavom na web stranici OHR-a odmah stupila na snagu. Odlukom je on praktično imenovao novu federalnu vladu, ignorirajući pri tome potpis drugog potpredsjednika FBiH Refika Lende.

- Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, a koji je usaglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila 2023. godine i izmijenjene 27. aprila 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije - stoji u Schmidtovoj odluci.

Vlada Federacije bit će izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Zastupničkom domu Federacije BiH. HDZ i stranke "Trojke" tvrde da imaju 50 zastupnika.

Schmidt je odlukom, kako je navedeno iz Parlamenta FBiH, uvjetovao održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti održana danas s početkom u 14 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.