Četvrtak, 22.02.2024.
h

Reis Kavazović sa zvaničnicima EU-a: Borba protiv radikalizma se pokušava politizirati

Danas se u Briselu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović susreo sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije gospođom Federicom Mogherini.

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu vjerskih zajednica evropskom putu BiH. Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio značaj održavanja nade o skorom pridruživanju balkanskih država EU živom i potrebu sprečavanja pokušaja da se Balkan pretvori u područje oko kojeg se otimaju velike sile.

Mogherini je još jednom ponovila svoju snažnu podršku evropskoj perspektivi BiH. Tokom dana, reisu-l-ulema Kavazović se susreo i s potpredsjednicom Evropskog parlamenta gospođom Mairead McGuinness.

Tokom oba sastanka reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na pokušaje politizacije borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma te potrebu izgradnje povjerenja ne samo u BiH nego i u regiji.

Reisu-l-ulema Kavazović se sastao i sa članovima grupe “Prijatelji Bosne i Hercegovine” u Evropskom parlamentu. Prijatelji BiH je neformalna grupa parlamentarnih zastupnika koji pomažu BiH na njenom putu evropskih integracija.

Tokom dana reisu-l-ulema Kavazović će se sastati i s gospodinom Cristianom Dan Predom, specijalnim izvjestiocem za BiH u Evropskom parlamentu.

Planirano je da se večeras reisu-l-ulema Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za odnose s medijima te Seinaid ef. Kobilica, predstavnik IZ u BiH u institucijama EU, susretnu i sa članovima Zajednice koji žive i rade u gradu Antwerpen i koji tu imaju svoj džemat.

Za sutra je planiran i sastanak sa predstavnicima organizacije Friends of Europe. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh