open-navfaktor-logo
search
Vlada RS-a
Rešić o državnom Fondu: Želimo reformske procese, ali ne možemo više ovako raditi
Rešić tvrdi da u Fondu postoje određena novčana sredstva, ali da se od 2014. godine nije podržavalo ono što je RS tražila
19.06.2019. u 11:12
get url
text

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić odgovorila je danas na kritike iz izvještaja Evropske komisije da je RS "kočničar" procesa reforme javne uprave u BiH, te podvukla da rad državnog Fonda za reformu javne uprave BiH odavno "nema smisla".

Ona je kazala da su iz RS-a predstavnicima EU-a i Evropske komisije, pokušali objasniti svoje stavove, ali da oni nisu uvaženi.

- Odbili smo da potpišemo da Fond postoji dalje. Ako smo krivi što želimo da aktivnije i drugačije učestvujemo u radu, krivi smo, ako smo krivi što želimo da dobijemo novac za projekte na terenu od kojih će korist imati građani, krivi smo... Mi želimo reformu, nemamo problem sa tim, ali za to do sada nismo dobili podršku – poručila je Rešić.

Ona je istakla da je Fond za reformu javne uprave BiH formalno-pravno prestao da važi 2017. godine.

- De facto on od tada ne postoji. Nismo sjeli i dogovorili se kako dalje, pa ne vidim zašto bismo radili dalje na način koji nama nije adekvatan. Prošlo je deceniju i po od uspostavljanja tog fonda, a niko ne postavlja pitanje da li taj sistem funkcioniše – kazala je.

Rešić tvrdi da u Fondu postoje određena novčana sredstva, ali da se od 2014. godine nije podržavalo ono što je RS tražila.

- Oko 90 posto projekata smo finansirali sami. Fond je postao birokratsko tijelo iz kojeg nismo mogli dobiti podršku ni za jedana projekat – istakla je Rešić.

Ona je podvukla i da "ne" iz RS-a radu ovog fonda, "nije samo da se kaže – ne",  ali da Fond za reformu javne uprave BiH ne može da postoji zbog "nekih ljudi za koje se ne zna ni čemu služe ni šta rade".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.