open-navfaktor-logo
search
Mostar
Rezolucija HNS-a: Daljnje uzurpiranje hrvatskih pozicija bi opasno dovelo u pitanje održivost BiH
Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Bosni i Hercegovini, koja je danas održana u Mostaru usvojena je i Rezolucija, u kojoj se, između ostalog, kao prioriteti djelovanja ističu reforma Ustava i Izbornog zakona BiH.
04.06.2021. u 16:45
get url
text
Detalj sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora
Detalj sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora

Na početku Rezolucije HNS-a navodi se da je "BiH naša domovina - država jednakopravnih konstitutivnih naroda i ravnopravnih građana-državljana".

U daljenjm tekstu upozoravaju na negiranje ustavnih i daytonskih načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, odnosno unitarizam, te negiraje nezavisnosti i cjelovitosti BiH, odnosno, separatizam.

- Trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje neprihvatljivo je za Hrvate u BiH, jer im negira pravo legitimnog političkog predstavljanja u tijelima i institucijama namijenjenim predstavljanju konstitutivnih naroda. Također, uskraćuje i se i negira pravo na kulturnu, obrazovnu i medijsku autonomiju čak i u nivou i obliku kojeg u nacionalnim državama uživaju pripadnici nacionalnih manjina te ih izlaže kontinuiranom i organiziranom političkom, ideološkom i medijskom nasilju koje ima za cilj diskreditiranje i ocrnjivanje svih društvenih i političkih aktera koji javno zagovaraju načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda - kaže se između ostalog u Rezoluciji.

Sve navedeno, zaključeno je, snažno utječe na proces iseljavanja Hrvata i dovodi do vrlo ozbiljnih demografskih problema u okviru hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH.

- Budući da postojeći Izborni zakon BiH nije osigurao izvjesnost da svaki narod može izabrati vlastite političke predstavnike, nužna je reforma izbornog zakonodavstava koja mora osigurati pravo i izvjesnost svakom konstitutivnom narodu da slobodno i samostalno izabere vlastite političke predstavnike. Bosna i Hercegovina dužna je osigurati pravo i izvjesnost pripadnicima grupe ostalih da bez diskriminacije biraju i budu birani - kaže se u Rezoluciji.

HNS BiH smatra da je u ovoj neizbornoj godini nužno provesti ograničenu ustavnu i izbornu reformu koja treba osigurati ustavnost i legalnost predstojećih Općih izbora 2022. godine, kako bi se u potpunosti mogli implementirati izborni rezultati te izborni proces uskladio s temeljnim načelom Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Za HNS BiH neprihvatljiva je daljnja mogućnost da pripadnici bošnjačkog naroda biraju hrvatske političke predstavnike, odnosno da Hrvatski član Predsjedništva BiH i hrvatski delegati u domovima naroda budu izraz bošnjačke izborne volje.

- Daljnje uzurpiranje hrvatskih pozicija, na bilo kom nivou, vodilo bi radikalnom produbljivanju nepovjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, dezintegraciji društvenih struktura te gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što bi, sve skupa, opasno dovelo u pitanje smisao, stabilnost i održivost BiH - kaže se, između ostalog, u Rezoluciji u kojoj je i istaknuto da je članstvo u EU i NATO-u najvažniji je vanjskopolitički cilj BiH i glavno strateško geopolitičko usmjerenje hrvatskog naroda u BiH.

Ovom Rezolucijom, navodi se, poručeno je svim Hrvatima u BiH, drugim konstitutivnim narodima i svim građanima, Republici Hrvatskoj, OHR-u i PIC-u te svekolikoj međunarodnoj zajednici da su Hrvati ujedinjeni u borbi za svoja nacionalna, ustavna, politička i druga prava

U Zaključnom dijelu Rezolucije navodi se da je "legitimno političko predstavljanje Hrvata u tijelima i institucijama vlasti, na svim administrativno-političkim razinama, donja je granica prihvatljivosti ispod koje neće ići ni jedan predstavnik HNS BiH u svim tekućim i budućim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama".

- Ukoliko unitarističke i separatističke politike, kroz opstruiranje i neusvajanje nužnih ustavnih i izbornih reformi, dovedu do blokade političkog sistema i izbornog procesa te urušavanja ustavno-pravnog poretka i dezintegracije države, primarni cilj svih članova i tijela HNS BiH bit će zaštita hrvatskih nacionalnih prava i interesa. Kao i mnogo puta do sada, hrvatski narod će i u spomenutim okolnostima, ako do njih dođe, naći prikladne načine i instrumente kako bi, kao slobodan i državotvoran narod, obranio i potvrdio svoj nacionalni i politički subjektivitet, svoju autonomnost i suverenost - poručeno je iz Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.