Ljetno računanje vremena krade nam jedan sat sna, a to će nas mučiti još neko vrijeme dok se ne adaptiramo. Naime, taj jedan sat sna manje, prema riječima ljekara, nije tako bezazlen budući da nepovoljno djeluje na naš unutrašnji sat koji kontrolira ritam spavanja i utječe na energiju, a njegovim remećenjem povećava se rizik od raznih bolesti.

Evo koje sve zdravstvene tegobe može uzrokovati prelazak na ljetno računanje vremena:

Povećan rizik od srčanih i moždanih udara

Dokazano je kako pomicanje sata ima izrazito negativan učinak na naše kardiovaskularno zdravlje. Analize su pokazale kako se rizik od srčanog i moždanog udara pojačava dan nakon pomicanja vremena. Starije osobe te oni koji boluju od karcinoma imaju najveći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tokom tog ranjivog razdoblja. Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom pritisku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto, a za to su krivci stres, poremećaj bioritma i melatonin.

Češće se javljaju nesanica i glavobolja

Razdoblje nakon promjene sata na ljetno računanje ljudima vrlo je stresno, a u ovom izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo, bit će još stresnije. Često se stoga javljaju problemi sa nesanicom i glavoboljom koja može potrajati nekoliko dana, pa čak i sedmica nakon samog pomicanja.

Mnogi osjećaju umor i nedostatak koncentracije

Nedostatak sna smanjuje koncentraciju čime se smanjuje i produktivnost na poslu. Prema istraživanju objavljenom u “Journal of Applied Psychology” 2012. godine, prvoga radnog dana nakon pomicanja sata, Google je zabilježio znatno više pretraga sadržaja zabavnog karaktera poput videa na YouTubeu, što upućuje na manjak koncentracije kod osoba koji su tog dana bile na svom radnom mjestu. Mnogi su zbog manjka sna i umora surfali internetom jer koncentracija nije bila na zavidnom nivou.

Primijećen porast broja saobraćajnih nesreća

Samo jedan sat manje sna, povećava rizik od saobraćajnih nesreća, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD-u.

Kako smanjiti negativne posljedice

U dane nakon pomicanja sata, najbolje je smanjiti količinu kafe i cigareta, te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima probudit će organizam i vratiti mu energiju i prirodnu ravnotežu. I, naravno, pokušajte odlaziti u krevet malo ranije. Odrasloj osobi potrebno je između sedam i osam sati sna, pa pokušajte odrediti najbolje vrijeme odlaska u krevet, ovisno o tome kada ujutro morate ustati.

Savjet je da prije odlaska na spavanje ugasite svu elektroniku u spavaćoj sobi, prozračite i navučete rolete u sobi u kojoj spavate kako biste lakše utonuli u san.