Četvrtak, 01.06.2023.
FOTO: INES LUČIĆ

Ročište Mehmedagiću i Pekiću trajalo vrlo kratko: Nismo krivi

Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić na jutrošnjem ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine negirali su krivnju po optužnici Tužilaštva BiH, koje ih tereti za navodnu zloupotrebu položaja. Ročište je trajalo vrlo kratko, a predmet će biti proslijeđen sudiji koji će zakazati početak glavnog pretresa. 

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e u svrhu, kako su ocijenili, privatnih i ličnih interesa kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je odbio žalbu tužioca Olega Čavke na odluku Suda BiH kojom je odbijen njegov prijedlog da se Mehmedagiću i Pekiću odrede mjere zabrane.

Tužilac je, uz optužnicu koju je podigao protiv Mehmedagića i Pekića, od Suda zatražio da im se zabrani obavljanje službene djelatnosti do okončanja krivičnog postupka.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica je na ročištu povodom tom prijedloga tužioca Čavke istaknula kako cilj kompletnog procesa i jeste da se Mehmedagić ukloni sa funkcije, a ne da se utvrdi njegova eventualna krivnja.

- Ovdje se mom branjeniku želi skinuti glavu po svaku cijenu, svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima - zaključila je Nožica.

VEZANI TEKST - Advokatica Nožica: Cilj ovdje nije presuda, cilj je Mehmedagiću po svaku cijenu "skinuti glavu"

Podsjetimo, anonimnu krivičnu prijavu u kojoj je iznesen niz optužbi na račun Mehmedagića potpisali su "nezadovoljni uposlenici OSA-e", ali se ispostavilo da je prijavu poslala službenica Općine Novi Grad Sarajevo Amina Ohranović, što je ona i priznala istražiteljima Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ohranović je, tvrdi, prijavu predala na nagovor Mirele Bubalo, savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh