Podsjećamo, na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojen je Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima, dok na Domu naroda FBiH ostaje da o zakonu glasaju u septembru. Ukoliko potvrde zakon, njegova primjena se može očekivati početkom 2022. godine.

Nakon 65. godine pravo na tuđu njegu i pomoć

- Roditelji koji ostvare status njegovatelja umjesto dosadašnje 274 KM, koliko iznosi njega i pomoć, dobijat će 406 KM po drugom pravu - rekao nam je Miroslav Jurešić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike u Sektoru za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece.

S obzirom na to da je zakonom određeno da mjesečnu naknadu roditelj njegovatelj prima do 65. godine života, pitali smo šta će se dogoditi s onima koji nakon navršene 65. godine nemaju uvjeta za odlazak u penziju.

- Oni mogu ponovo ostvariti pravo na njegu i pomoć za dijete - rekao nam je Jurešić.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike su nam kazali kako ne znaju tačan broj roditelja njegovatelja.

- Tačan broj korisnika prava nije moguće utvrditi prije implementacije zakona o roditeljima njegovateljima. Prema analizama koje su rađene prilikom pripreme propisa, procijenjeno je da bi oko 3.500 roditelja moglo ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja. S pretpostavkom da Dom naroda FBiH usvoji zakon u septembru, mogao bi se početi primjenjivati početkom naredne godine - navode u Ministarstvu.

Najnižu plaću određuje Vlada FBiH 

Osvrnuli su se i na iznos minimalne plaće FBiH koja je 406 KM, a koliko će primati roditelj njegovatelj.

- Što se tiče trenutnog iznosa najniže plaće u FBiH, relevantna je odredba člana 78. Zakona o radu, kojom je propisano da Vlada FBiH utvrđuje najnižu plaću nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. U odredbi je propisano da će Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija u saradnji sa Federalnim zavodom za programiranje razvoja, a uz prethodne konsultacije sa ESV-om, donijeti propis kojim će propisati metodologiju izračuna i usklađivanja najniže plaće - rekli su.