open-navfaktor-logo
search
Brazilski fudbaler
Roditelji ga ostavili kao bebu, bavio se poljoprivredom, a sada je zvijezda Copa Libertadores
Ronielson da Silva Barbosa ili samo kratko Rony jedan je od najboljih igrača ovosezonskog izdanja Copa Libertadores.
29.01.2021. u 16:45
get url
text

Krilni fudbaler Palmeirasa u deset utakmica u ovom takmičenju postigao je pet golova i upisao sedam asistencija, a njegov tim se u subotu navečer u finalu sastaje sa Santosom.

Borbu za trofej ugostiti će kultna Maracana, a 26-godišnji fudbaler ima priliku ostvariti najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri.

Ipak, Ronyjev uspjeh dobija na značaju zato što su ga u ranom djetinjstvu napustili roditelji, a odrastao je na selu sa četiri člana rodbine. Brigu o njemu vodila je nana, koja je preminula još dok je bio dijete. Nakon njene smrti Rony je bio primoran da pomaže dedi u poljoprivrednim radovima kako bi porodica uopće preživjela.

Djetinjstvo je proveo bez ijedne igračke, pravog para cipela, no fudbal je volio više od svega. Kroz njega je nadoknađivao nedostatak roditeljske ljubavi.

I kada je odrastao Rony je nastavio raditi poljoprivredne poslove, ali se okušao i kao kurir i radnik u automobilskoj radionici.

Tek kada je napunio 19 godina fokusirao se na fudbal, kada je debitovao za Remo odakle je prešao u Cruzeiro, koji ga je potom posudio u Nautico.

Njegova naredna igračka destinacija bila je van Brazila, ali i van Južne Amerike. Godinu dana proveo je u japanskoj Albirex Niigati, a potom se u ljeto 2018. godine vratio u rodnu zemlju, i to u Club Athletico Paranaense, s kojim je u periodu 2018. - 2019. godine osvojio tri trofeja. Prošle zime je pojačao Palmeiras koji ga je platio šest miliona eura i s njim potpisao četverogdošnji ugovor.

Rony je čak bio na izlaznim vratima kluba, ali su stvari došle na svoje kada je novi trener Abel Ferreira preuzeo tim.

Sve se na kraju okrenulo u Ronyjevu korist koji je ekipu odveo u finale Copa Libertadores, a novi trofej mogao bi Brazilcu biti dobra ulazna karta za eventualni transfer u Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.