Slučajevi učenika koji su na četvorodnevnoj školi u prirodi u hotelu "Nebojša" na Jahorini dobili teške stomačne tegobe privukli su veliku pažnju javnosti jer su u pitanju deseci djece iz tri osnovne škole iz dva grada.

Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banja Luke.

Kako je za Nezavisne rekao Dragan Malić, otac dječaka koji je na Jahorini dobio stomačne tegobe te završio na infuziji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jedna učiteljica je samoinicijativno na Jahorini prikupila uzorak stolice jednog učenika i odnijela na analizu.

- Dobila je razultate da je u uzorku prisutan rota virus. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće da tako veliki broj djece u tako kratkom vremenu osjeti tegobe, jer po objašnjenju nekih ljekara s kojima smo razgovarali to se ranije nije dešavalo - rekao je Malić.

Kazao je da je u turi u kojoj je bio njegov sin sigurno je oko 50 posto djece ispoljilo simptome.

- Nas su iz agencije koja je organizirala putovanje, ali i iz škole, uvjeravali da će sve biti u najboljem redu. Roditelji su tražili da djeca idu u drugi hotel, pa čak i da ga skuplje platimo, ali su oni to kategorički odbijali - naveo je Malić.

Istakao je da roditelji razmišljaju o podizanju kolektivne tužbe ili nekom drugom pravnom lijeku, te da će se posavjetovati s pravnicima.

Da se o podizanju tužbe razmišlja, potvrdila je za Nezavisne i jedna majka đaka Osnovne škole "Branko Radičević" koji je na Jahorini boravio prethodne sedmice.

- Neki roditelji su otišli da rade nalaz krvi i stolice, pa ako se pokaže da nije virus već nešto drugo, onda će u tom slučaju podići tužbu - rekla je ona.

VEZANI TEKST - Nova trovanja učenika u hotelu na Jahorini, zatražena vanredna inspekcija

Dodala je da neki roditelji razmišljaju da podignu tužbu bez obzira na ishod urađenih nalaza, jer se slučajevi učenika koji su se razboljeli ponavljaju.

- Djeca su drugu noć počela da povraćaju, u petak navečer su ih vratili kući. Mi smo ih dočekali kod škole u dva sata ujutro. Bilo je strašno kako su izgledali i djeca, ali i učiteljice, koje su pored njih provele čitavu noć - kazala je ova majka, koja navodi da zna za primjer učenika iz drugih škola koji su boravili u nekom drugom hotelu, te da ta djeca nisu imala stomačne tegobe.

Nakon razbolijevanja učenika iz škole "Petar Kočić" iz Prijedora, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a i Inspekcije za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Istočnog Sarajeva izvršili su kontrole u hotelu "Nebojša", poslije čega su iz ovog hotela kazali da su uzeti uzorci hrane uredni.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je, nakon novog slučaja, obustavilo sve daljnje učeničke ekskurzije u kojima bi djeca trebalo da borave u hotelu "Nebojša". Naložena je i vanredna inspekcijska kontrola.