open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Rok kraj marta: Vijećnici mjesec i po čekaju prijedlog budžeta za 2022., može li ga Abdić donijeti "na mala vrata"
Iako je prije mjesec i po završena javna rasprava o ovogodišnjem budžetu Općine Velika Kladuša, prijedlog budžeta za 2022. godinu još nije upućen u Općinsko vijeće niti je poznato kada će se vijećnici o njemu izjašnjavati.
17.03.2022. u 07:41
get url
text
Općinsko vijeće Velike Kladuše

Trenutno Općina funkcioniše na bazi tromjesečnog privremenog finansiranja u iznosu od oko 1,8 miliona KM. Zakonski rok do kojeg načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, inače osuđeni ratni zločinac, mora uputiti budžet u proceduru je 31. mart.

Nakon toga, načelnik može sam proglasiti budžet, ali ipak ga, kako nam je pojašnjeno u Općinskom vijeću, ne može "donijeti na mala vrata" jer budžet proglašava tek ako ga vijeće ne usvoji.

No, kako kažu neki opozicioni vijećnici, Abdić je kroz odluku o privremenom finansiranju uradio što je htio te usmjerio dosta sredstava u Javno preduzeće "Komunalije" kojeg opozicija naziva njegovim projektom tvrdeći da tu zapošljava "svoje".

-To ne može biti stub razvoja općine – dodaju u opoziciji.

Kako su tačno raspoređena sredstva kroz Odluku o privremenom finansiranju javnosti nije poznato jer odluke nema ni na stranici Općine ni u Službenom glasniku Velike Kladuše.

Kada je u pitanju budžet za 2022., Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše, kazao je da nisu dobili poziv ni na Kolegij Općinskog vijeća, koji se po pravilu održava osam dana prije sjednice vijeća.

- Sjednica bi trebala biti do kraja mjeseca, ali nismo dobili ni prijedlog budžeta. Vjerovatno će načelnik ponuditi isti budžet kao prije – dodao je Veladžić.

Rekao je da će pokušati amandmanski djelovati na budžet da se bar preostali dio novca usmjeri i bude u interesu građana.

Međutim, vjerovatno je da će, ako i kada stigne, prijedlog budžeta dobiti podršku u Općinskom vijeću imajući u vidu da je i Odluka o privremenom finansiranju, nakon što je prvobitno oborena, dobila na kraju podršku vijećnika Abdićeve Laburističke stranke, SDP-a, NES-a, DNZ-a i sada nezavisnog Ibrahima Kajtazovića Bate koji je, ranije kao vijećnik SDP-a, bio uzrok propasti procedure opoziva Abdića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.