open-navfaktor-logo
search
Turski mediji tvrde
Roman Abramovič kupio klub u kojem brani golman Zmajeva?
Ruski milijarder Roman Abramovič novi je vlasnik turskog superligaša Goztepea, u kojem brani Kenan Pirić, golman fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, pišu turski mediji.
05.04.2022. u 17:32
get url
text

Milijarder i ruski oligarh napustio je Chelsea, zbog sankcije koje su mu uvedene nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Sada je odlučio da kupi klub u Turskoj, a službena potvrda očekuje se do petka.

Vlada Velike Britanije suspendovala je Abramoviča u Chelseaju zbog njegove bliskosti s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, predsjednik Goztepea Mehmet Sepil, koji proteklih dana posjeduje većinu dionica kluba, stavio je klub na prodaju, a odmah je reagovao Rus i kupio većinska prava, navode turski mediji.

Prijateljstvo između Abramoviča i Sepila seže u daleku prošlost. Dvojac, koji je u energetskom sektoru i često trguje naftom, prije nekoliko godina zajedno je pratio utakmicu londonskih Plavaca.

Sepil je živio u Londonu prije početka avanture u Goztepeu i imao je blizak odnos s Rusom, a nedavno su se sastala u luci Marmaris, uoči mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije. Nakon pregovora učinjen je konkretan korak.

Navodno, Sepil se trenutno nalazi u SAD-u i u Izmir će doći samo na primopredaju.

Osim Pirića dres ovog kluba nosi i povremeni reprezentativac Marko Mihojević, te još dvojica fudbalera sa dvojnim državljanstvima Adis Jahović (Sjeverna Makedonija) i Dino Arslanagić (Belgija). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.