open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Roman Abramovich napušta Chelsea, poznati novi vlasnici
Ruski milijarder Roman Abramovich objavio je danas da se povlači s vlasničke pozicije u Chelseaju. 
26.02.2022. u 20:49
get url
text

U saopćenju navodi da nakon što je bio izložen pritiscima javnosti, vlasničke ovlasti u klubu predaje Chelseajevoj humanitarnoj organizaciji. 

Svoje bogatstvo ruski milijarder je stekao tako što je prodavao nekretnine i posjede koji su prije raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države. Početkom 21. stoljeća odlučio je investirati u Chelsea i od njega napravio klub koji je stigao do samog vrha Evrope i osvojio dvije titule Lige prvaka.

- Tokom 20 godina upravljanja Chelseajem uvijek sam smatrao da je moja uloga da budem čuvar kluba i da omogućim uspjehe koliko god je to moguće, kao i da postavimo osnove za dobru budućnost i da imamo pozitivnu ulogu u zajednici - započeo je Rus.

Abramovich je dodao da klub ostavlja povjerenicima u odličnoj situaciji i u stabilnom stanju. 

- Uvijek sam donosio odluke koje su u interesu kluba. Ostajem privržen ovim vrijednostima. Zato danas povjerenicima Chelseajeve humanitarne organizacije dajem upravljanje i brigu o klubu.

Vjerujem da su trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača - piše u saopćenju ruskog milijardera.

Podsjetimo, Abramovich je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider opozicije Aleksej Navalni ocijenio kao ključne članove Putinovog režima u Rusiji. Abramovich je 2018. godine postao državljanin Izraela, što mu je pomoglo da uđe u Britaniju na šest mjeseci, a s izraelskim pasošem je došao na kratki izlet u London.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.