open-navfaktor-logo
search
Državni ministar
Roth: Njemačka daje podršku BiH na njenom evropskom putu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović sastali su se sa njemačkim državnim ministrom za pitanja Evrope Michaelom Rothom.
13.10.2021. u 19:29
get url
text

Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth tokom sastanka istakao je podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. On je izrazio zabrinutost stanjem u BiH, posebno bojktom institucija države Bosne i Hercegovne i secesionističkom retorikom koja dolazi iz entiteta Republika Srpska.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su da su sve zemlje EU bitne za našu državu, ali i to da Njemačka ima posebnu važnost.

Naglašeno je da ukoliko se želi pomoći BiH onda je samo potrebno držati se javnih politika i 14 priopriteta iz Mišljenja EK, kako od strane domaćih tako i međunarodnih i evropskih zvaničnika.

Komšić i Džaferović složili su se s ocjenom njemačkog državnog ministra da je situacija u BiH komplilovana. Oni su naveli da su zatražili razumijevanje međunarodnih zvaničnika, ističući kako se secesionističkim politikama mora staviti do znanja da takva politika neće biti tolerisana.

Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagovati i to pod svaku cijenu jer disolucija ne dolazi u obzir, i neće se dozvoliti otcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine.

Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice.

Naglašeno je da su slabljenjem OHR-a ojačale antiustavne i antibosanske snage, jer su to shvatili kao signal da na dnevni red stave ratne politike, iako su prethodno glasali za sve reformske procese.

Konstatovano je da se moraju zaustaviti politička destrukcija i remetilački faktori koji zagovaraju secesiju.

Njemački državni ministar iskazao je interesovanje za posjetom Bosni i Hercegovini, kako bi se razgovor o navedenim temama nastavio u cilju iznalaženja rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.