RTRS: Histerija Dodikovog režima i Radončić kao "krunski svjedok" (VIDEO)

Objavljeno: 10.01.17 u 13:50 Autor: E. G.

Radio-televizija Republike Srpske, u javnosti poznatija kao pres-služba i megafon režima Milorada Dodika, u sinoćnjem dnevniku je, ma kako to nestvarno zvučalo, uspjela nadmašiti i samu sebe. Risto Đogo bi, da je živ, već odavno bio ponosan na njih.

U TV prilogu "Zašto 'tolerantnom' Sarajevu smeta proslava" novinarka je u nešto više od tri minute uspjela prezentirati svu histeriju i jad Dodikovog režima. Izvrtanjem historijskih činjenica, krajnje pristrasnim i zlonamjernim etiketiranjem osoba koje spominje u prilogu, novinarka Branka Kusmuk je pokazala koliko daleko je Javni TV servis entiteta RS spreman ići u odbrani režima i koliko daleko je spreman ići u srozavanju novinarske profesije i vlastitog dostojanstva.

Prilog koji je pripremila Kusmuk (koja bi, ako ga već spominje, trebala znati da se Mustafa preziva Busuladžić, a ne Busuldžić) izaziva mučninu kod svakog razumnog čovjeka. Pitanje je samo kada će svi oni koji ne žele da im se slične bljuvotine za njihov novac serviraju svake večeri u 19.30 sati, prestati plaćati RTV taksu u ovom entitetu. U RTRS-ovim emisijama gostuju samo brižljivo probrani sagovornici koji ne pričaju protiv režima, sagovornici koji govore u ime režima, a ako se koji put nekome i omakne pa kaže kako podanici izumiru ili napuštaju RS, a novi se sve rjeđe rađaju, TV voditelji bez ustručavanja prekinu takve opservacije i traže da se priča o "veličanstvenoj pobjedi SNSD-a".

TV prilog je emitovan sinoć u dnevniku povodom neustavnog dana RS-a. Interesantno, ali ne i iznenađujuće, za RTRS je izgleda jedini pozitivan lik sa bošnjačke političke scene Fahrudin Radončić. Rečenice koje je izgovorio na Kosovu tokom suđenja Naseru Keljmendiju, idealno se uklapaju u njihovu režimsku propagandu. A kako i ne bi?

Radončićeve riječi kako je "u javnosti postojala verzija da gospodin Delalić traži milion maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata" i da je "tako počeo rat u Bosni i Hercegovini" na RTRS-u, u RS-u, u redovima razbijača države Bosne i Hercegovine dočekane su više nego blagonaklono. Dobrodošle su kao "krunski dokaz" svih budućih "argumenata" kontra ove države i njenog političkog, patriotskog rukovodstva, kako onog u ratu, tako i u miru. I koristit će se svaki put kada već istrošeni plaćenik Dževad Galijašević ili Ibran Mustafić, koji je preživjele Srebreničane nazvao bandom, ne budu dovoljni da se ilustrira kako su Bošnjaci zločinci i glavni krivci za rat.