VEZANI TEKST - Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Novalić tražio pregovore s rudarima, Džindić se oglušio

- Ništa konkretno se ne dešava nakon na štrajka upozorenja. Iz Elektroprivrede BiH i uprava rudnika nema reakcija, dok se federalni premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić međusobno ubjeđuju ko je nadležan - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata. 

Podsjeća da od 2016. godine nijedan kolektivni ugovor nije bio dogovoren sa EPBiH.

- Oni su svaki put smatrali da su naši zahtjevi nerealni i neopravdani. Od 2016. do maja ove godine bila su tri ugovora i ona su usaglašena kada su se u proces uključili premijer i ministar.

Zato ćemo poslati akt Novaliću i Džindiću da se očituju jesu li spremni da iznađemo rješenje koje će spriječiti zakazivanje generalnog štrajka. Očekujemo da se očituju nakon izbora 2. oktobra - naglašava Husić.

VEZANI TEKST - Rudari svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH održat će štrajk upozorenja

Rudari su spremni i za negativan odgovor.

- Ako ne bude rješenja, neupitno je da će doći do odluke o stupanju u generalni štrajk. Ovo stanje ne može trajati unedogled, čekat ćemo do kraja oktobra, a onda ćemo postupiti u skladu sa zakonom.

Istovremeno čekamo da nam se odgovori da li će rudari dobiti finansijsku pomoć zbog rasta inflacije, a u skladu s uredbom Vlade FBiH. Neka nam kažu može ili ne može. Čini nam se da je pronađen model da se zaobiđu rudari u situaciji kada energetska stabilnost BiH nikada nije bila važnija uz svakodnevne inflantorne udare - kaže on.