open-navfaktor-logo
search
CAS smanjio kaznu
Rusija bez obilježja i himne na Mundijalu 2022 i Olimpijskim igrama
Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani danas je smanjio kaznu Rusiji i zabranio joj korištenje imena, zastave i himne na Olimpijskim igrama i Svjetskim šampionatima u naredne dvije godine.
17.12.2020. u 17:45
get url
text

Presudom Sportskog arbitražnog suda Rusiji je također na dvije godine zabranjeno da aplicira za održavanje najvećih sportskih događaja.

S druge strane, Rusija će moći da se takmiči pod vlastitim imenom na Evropskom prvenstvu u fudbalu koje je odloženo za ljeto 2021. godine pošto takmičenja pod ingerencijom UEFA ne spadaju pod kategoriju "svjetska takmičenja na najvišem nivou".

Kazne su manje od četverogodišnje zabrane koju je predložila Svjetska anti-doping agencija (WADA), zbog optužbi da su ruske državne vlasti učestvovale u manipulacijama vezanih za korištenje nedozvoljenih sredstava.

Ruskim sportistima i timovima i dalje će biti dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine i Zimskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na Svjetskim prvenstvima, uključujući i Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. u Kataru, ali pod uvjetom da nisu bili umiješani u doping.

No, morat će nastupati bez nacionalnih obilježja i bez himne. Bit će im dozvoljeno da na sportskoj opremi da imaju ispisano ime zemlje ali pod uvjetom da istom veličinom pored toga bude ispisano "neutralni sportisti" ili "neutralni tim".

Uz sve navedeno, Rusija mora da plati 930.000 eura Svjetskoj anti-doping agenciji sa kojom je vodila spor pred CAS-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.